Galbraith hekelt ongelijkheid

ROTTERDAM, 28 JAN. “Ik ben een groot bewonderaar van de Nederlandse verzorgingsstaat. Het is een teken van beschaving dat mensen belasting willen betalen om anderen ellende en gebrekkige kennis te besparen. Amerika zou daar een voorbeeld aan moeten nemen en een veel gelijkmatiger belastingstelsel moeten invoeren.”

Dat zegt de Amerikaanse econoom John Kenneth Galbraith vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Hij vindt ook dat de defensie-uitgaven in de Verenigde Staten drastisch omlaag moeten zodat het geld kan worden gebruikt voor publieke voorzieningen. President Bush zal vanavond in zijn 'State of the Union' waarschijnlijk nieuwe bezuinigingen op defensie aankondigen.

Galbraith is schrijver van een aantal bestsellers zoals "The Affluent Society', "The New Industrial State' en "The Great Crash 1929'. Hij wordt als profeet van de welvaartsstaat beschouwd omdat hij al in de jaren vijftig waarschuwde voor de ongebreidelde consumptiedrift. Jarenlang was hij de economische leermeester van een hele generatie sociaal geëngageerde politici. Nog steeds adviseert hij het Amerikaanse Congres over netelige financiële en economische kwesties.