EG-richtlijn: niet meer dan zes uur achter beeldscherm

DEN HAAG, 28 JAN. Mensen die met een beeldscherm werken mogen niet langer dan vijf à zes uur per dag achter hun beeldscherm zitten. De werkgever moet het werk zo indelen dat na twee uur werken met een beeldscherm, er een pauze van ten minste tien minuten is. Dit staat in een concept voor een "Arbeidsomstandighedenbesluit beeldschermwerk' dat minister De Vries (sociale zaken) vandaag voor advies naar de Arboraad heeft gestuurd.

Via dit besluit wordt een EG-richtlijn met regels voor “veilig en gezond beeldschermwerk” in de Nederlandse wetgeving opgenomen. Het kabinet streeft er naar dat het besluit 1 januari 1993 in werking treedt. De werkgever krijgt daarna twee jaar de tijd om aan de wetgeving te voldoen.

In Nederland werken meer dan een miljoen mensen aan een beeldscherm. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig en langdurig beeldschermwerk kan leiden tot nek- en schouderklachten, vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn. Minister De Vries wil dat na elke twee uur werken tien minuten wordt gepauzeerd. “Bij intensief beeldschermwerk moeten de werknemers al na één uur pauzeren.”

Werknemers krijgen in het "Arbeidsomstandighedenbesluit beeldschermwerk' de mogelijkheid “regelmatig en bij klachten” een oogonderzoek te ondergaan. Wanneer daaruit blijkt dat zij voor het werk een speciale bril nodig hebben, moet de werkgever deze vergoeden.