Dorpelingen verdringen zich om Le Pen

SAINT-RÉMY DE PROVENCE, 28 JAN. “Le Pen, Le Pen, Le Pen” klinkt het enthousiast. De 150 "militanten' van het Front National zijn uitgelaten over de komst van hun leider. In het filiaal van het Front in Saint-Rémy de Provence, dat de leider van uiterst-rechts in Frankrijk gistermiddag opende, verdringen de mensen zich om hem te kunnen zien. De tafels met het koud buffet begeven het bijna in het gedrang. Acht weken voor de regionale en kantonnale verkiezingen is de komst van Jean-Marie Le Pen een grote gebeurtenis voor de partijleden in de Provence.

In Saint Rémy, het lieflijke dorp waar Vincent van Gogh enkele van zijn mooiste schilderijen maakte en een behoorlijk aantal buitenlandse miljonairs elk voorjaar van de beroemde blauwe irissen geniet, heeft het Front National aanhangers onder alle lagen van de bevolking. Er zijn arbeiders en wijnbouwers, kleine ondernemers en werklozen aanwezig in het vers wit geverfde lokaal van de plaatselijke afdeling, dat uiteraard is uitgedost met affiches van de man en de slogan "De waarheid moet u pakken'. De lokale lijsttrekker komt uit een oude Provençaalse familie: Rollande Falque de Bezaure is moeder van kinderen en directeur van een bedrijf, zo kondigt ze zelf aan.

In Martigues, een kleine gemeente aan het Étang de Berre, het petro-chemische industriecentrum nabij Marseille, is het Front National het toevluchtsoord van het proletariaat. In deze plaats zijn de communisten al 45 jaar aan de macht, maar het Front National wint er aan populariteit zoals overal elders in Frankrijk. In het piepkleine FN-lokaal dat Le Pen hier gisterochtend opende, verzamelen zich de werklozen die hun geloof in de PCF hebben verloren en de "kleine man' voor wie de “invasie van de immigranten” (Le Pen) uit Noord-Afrika de oorzaak van alle sociale en economische problemen is. “We voelen ons goed - het is mogelijk” is de leuze die hier de gemoederen opwindt.

In Martigues werd Charles Maurras geboren, de filosoof achter de "Action française', de Franse fascistische beweging in de jaren dertig. Zijn geboortehuis aan de Chemin du Paradis leidt een moeizaam bestaan als museum want het communistische stadsbestuur is niet gesteld op zijn nagedachtenis. Maar steeds meer van de 300.000 inwoners van Martigue en de andere gemeenten rondom het Étang de Berre voelen zich aangetrokken door het appel van Le Pen op de "Franse waarden' die aan die van Maurras doen denken.

Pag 10:

Vanuit het zuiden het hele land

De FN-ers laten zich op deze feestelijke dag dan ook niet provoceren door scheldende communisten op de nabije straathoek die er even armoedig uitzien. Ze reageren slechts met “Vive la France” - de parolen van de leiding (geen vechtpartijen) worden stipt nageleefd.

Jean-Marie Le Pen opende gisteren zes lokale hoofdkwartieren in de Provence, in plaatsen als Martigues ( ruim 40.000 inwoners) en Saint Rémy de Provence (9000 inwoners). Het Front National heeft hier, met meer succes dan in andere delen van Frankrijk, een wijdvertakte lokale organisatie opgebouwd. Le Pen hoopt hier een doorbraak te forceren bij de regionale verkiezingen die op 22 maart zullen worden gehouden. De regio Provence-Alpes-Côte d'Azur is de op een na belangrijkste van Frankrijk. In veel dorpen rond Saint Rémy behaalde het FN bij vorige verkiezingen 20 tot soms ruim 30 procent van de stemmen.

Le Pen is zelf kandidaat voor het voorzitterschap van de regionale raad in het departement Alpes Maritimes, met Nice als belangrijkste stad. Nice was vele jaren lang een soort privé-koninkrijk van burgemeester Jacques Medecin tot deze vorig jaar het land ontvluchtte omdat de justitie hem te dicht op de hielen kwam wegens zijn talloze frauduleuze manipulaties. Le Pen rekent op de steun van 30 tot 40 procent van de stemmen in Alpes Maritimes want, zo zegt René Jestin, vice-president van de regionale raad en lid van de nationale raad van het FN: “Zijn stijl is een beetje die van Medecin.”

Met een doorbraak is het zuiden van Frankrijk en mogelijk het presidentschap van de regionale raad - waarvoor de huidige president, de gaullist Gaudin en de voetbalmiljonair Bernard Tapie namens de socialistische partij de twee andere belangrijke kandidaten zijn - hoopt het Font National de vijfde grote politieke familie van Frankrijk te worden. De twee traditioneel rechtse partijen, de gaullistische RPR en de liberale UDF, zullen zich hier waarschijnlijk handhaven. Maar de twee linkse families, de communisten en vooral de regerende socialisten, gaan volgens alle verwachtingen een zware nederlaag tegemoet.

Het Front National rekent vooral in de Provence op veel stemmen die hier decennia lang naar de communistische partij gingen. “Het communisme is een mislukking”, houdt Jean-Marie Le Pen zijn getrouwen in Martigues en Rognac, even verderop aan het Étang de Berre, met het aplomb van de volkstribuun voor. Le Pen stelt de socialisten - “de nieuwe geestelijkheid van de mensenrechten” - verantwoordelijk voor de “invasie” van immigranten. Racisme - waarvan het FN herhaaldelijk wordt beschuldigd - ziet Le Pen alleen bij de socialistische regering, want: “Een Afrikaan die Fransman wil worden, moet zes maanden wachten. Maar een Europeaan die dat wil, moet zes jaar wachten.”

De toespraken van Le Pen zijn even eenvoudig als zijn filosofie. Tijdens zijn heftig gekritiseerde bezoek aan Saddam Hoessein op 19 november 1990, enkele maanden voor het uitbreken van de Golfoorlog, hield hij de Iraakse dictator voor dat “God de Europeanen ten noorden van de Middellandse Zee en de Arabieren ten zuiden daarvan heeft geplaatst”. De moslim-fundamentalisten van het FIS hadden wat Le Pen betreft best in Algerije aan de macht mogen komen, want zij vertegenwoordigen “de nationale djellaba tegen de kosmopolitische jeans”. En het verenigd Europa is voor Le Pen gevaarlijk want “Maastricht en Brussel vernietigen ons goede Frankrijk”. Dat is een taal die in Martigues en andere kleine steden en dorpen in de Provence gemakkelijk begrepen wordt.

Incidenten waren er deze zonnige dag nauwelijks. De burgemeester van Saint-Rémy stond niet toe dat Le Pen, die in Algerije en Indo-China vocht, eer bewees aan de “gevallenen voor Frankrijk” - een vast nummer in het optreden van de voormalige parachutist, die al in 1956 als jong afgevaardigde van de partij van ontevreden middenstanders van Robert Poujade voor het eerst in het Franse nationale parlement werd verkozen. De krans die de FN voor de gelegenheid bij het betreffende monument had gedeponeerd, werd “verscheurd”.

Le Pen spreekt met zachte stem over deze “misdadige gestes tegen de nationale eer” en een kleine golf van emotie gaat door de zaal - zo'n waarheid passioneert vooral de mensen die zich slachtoffer voelen.

De socialistische partij van president Mitterrand en premier Cresson heeft zondag bij tussentijdse verkiezingen zware nederlagen geleden. Het meest vernederend was de uitslag in het traditioneel socialistische noorden van het land, waar de regeringspartij nog geen 13 procent van de stemmen haalde, tegen 31 procent bij parlementsverkiezingen in 1988. De tweede ronde daar gaat nu tussen centrum-rechts en extreem-rechts. Het Front National van Jean-Marie Le Pen profiteerde het meest van de neergang van de socialisten. Het haalde 50 procent meer stemmen dan in 1988. (Reuter)