Bobsleeërs voor NOC te ver van limiet verwijderd

ROTTERDAM, 28 JAN. Het Nederlands Olympisch Comité heeft gisteravond besloten geen bobsleeploeg uit te zenden naar de Olympische Winterspelen van Albertville. Het NOC verwierp tevens een voorstel van de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN), die kort voor de Spelen in een extra wedstrijd wilde komen tot de samenstelling van één ploeg.

Ook de shorttracker Jeroen Otter wordt niet uitgezonden. De deelneming van schaatsster Anita Loorbach, die 0,19 seconden langzamer was dan de limiettijd op de 500 meter, werd niet besproken omdat de schaatsbond haar niet heeft voorgedragen.

Volgens NOC-bestuurslid Jan Loorbach is er bij de negatieve beslissing voor de bobsleeërs sprake geweest van “cleane besluitvorming”. Loorbach zegt dat de oorspronkelijke eis, een plaats bij de eerste vijftien in het wereldbekercircuit, “op grond van het deskundige advies van de bobbers zelf” tot stand is gekomen. Geen van beide teams heeft aan de kwalificatienorm voldaan.

Rob Geurts is het niet eens met Loorbach. “We zijn vórig jaar wel bij de eerste vijftien in de wereldbeker geëindigd. Dit seizoen hebben we door de blessure van Jan Langeveld inderdaad niet voldaan aan die eis. Maar het is belachelijk dat achteraf alles van het EK afgelopen weekeinde in Königsee afhing. Ik heb aan Ard Schenk gevraagd of we ons hierop speciaal moesten voorbereiden en hij zei:"Nee, jullie moeten presteren op de Olympische Spelen.' Het NOC heeft ons niet serieus genomen door pas op het EK voor het eerst te komen kijken.”

Het NOC-bestuurslid vindt dat de bobsleeërs ten onrechte schamper hebben gereageerd op het feit dat het NOC het Europese kampioenschap van afgelopen weekeinde als laatste selectiemogelijkheid heeft aangewezen. Het was een extra kans voor het team van Geurts en dat van Minjon. Op het EK viel Geurts geblesseerd uit en eindigde Minjon als zestiende.

Het bestuur van de BSBN kwam tot het voorstel om in een aantal trainingsruns alsnog het sterkste team uit de twee kandidaten te formeren na een vergadering met chef d'équipe Ard Schenk en Johan van der Haar (NSF). De bedoeling was bij de trial op de baan van Winterberg in alle combinaties (4) te starten. Dus: Geurts/Langeveld en Geurts/Drost, Minjon/Langeveld en Minjon/Drost. De snelste combinatie zou worden uitgezonden naar Albertville.

De vier bobbers reageerden teleurgesteld. Vooral de bond moest het ontgelden. Rob Geurts: “De bobsleebond heeft zich laten manipuleren door het NOC. Tot gistermiddag beloofde voorzitter Idema dat hij mij met Langeveld en Minjon met Drost zou nomineren. Pas kort voor de NOC-vergadering kreeg ik te horen dat ze toch één gecombineerd team wilden uitzenden. Maar je kunt één team dat jaren getraind heeft toch niet uit elkaar rukken?” Han Minjon kon zich daar bij aansluiten. “Ik heb het idee dat we niet worden uitgezonden omdat de bobsleebond te weinig gedaan heeft. Het bestuur had met zijn vuist op tafel moeten durven slaan. Maar ze hebben ons nog niet eens gebeld om tot argumenten te komen om uitzending af te dwingen.”

Geurts zei met de sport te stoppen, als niets verandert binnen de bond. “Want nu is het een grote puinhoop. Het is wrang als je wordt beoordeeld door mensen die geen verstand hebben van de sport”, herhaalde hij zijn grieven van de laatste weken. “Want voor de Spelen van 1994 in Lillehammer krijg je precies weer hetzelfde probleem.”