Ambassadeur VS uit Haïti teruggeroepen

WASHINGTON, 28 JAN. De Verenigde Staten hebben hun ambassadeur in Haïti teruggeroepen uit protest tegen een verstoring van een politieke bijeenkomst door militairen. Daarbij viel een dode en werden politieke leiders door militairen bedreigd en geschopt.

Tijdens de bijeenkomst van afgelopen zaterdag werd de overgangsregeling besproken die terugkeer naar Haïti van de afgezette president Jean-Bertrand Aristide mogelijk moet maken. De regeling, voorgesteld door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), beoogt de aanstelling van een door alle partijen geaccepteerde interimpremier. Een rechtervleugel binnen het leger, verantwoordelijk voor de coup in september tegen Aristide, verwerpt de OAS-voorstellen.

“Degenen die de macht in Haïti hebben overgenomen hebben gezegd te willen werken aan de terugkeer van de democratie. De gewelddadige aanval op een vreedzame politieke bijeenkomst belemmert het herstel van de grondwet”, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren. “Het regime moet beseffen dat terugkeer naar democratie de enige manier is om de politieke en economische afzondering van Haïti te beëindigen.”

Het Haïtiaanse leger heeft inmiddels spijt betuigd voor de aanval. (AFP, AP)