Squahbond geeft geen invulling aan topsportplan

ZOETERMEER, 27 JAN. De kersverse nationale squashkampioen, Lucas Buit, kon de kritiek die titelhouder Raymond Scheffer op de vooravond van het toernooi aan het adres van de Nederlandse Squash en Rackets Bond (NSRB) uitte, wel begrijpen. Met de opmerking “twee of drie jaar terug kondigde de bond een topsportplan aan, maar daar heb ik sindsdien niets meer van vernomen” kaartte de 24-jarige Amstelvener precies hetzelfde aan: de NSRB geeft naar hun mening topspelers niet genoeg steun op de weg naar de wereldtop. “Ik begrijp dat het niet eenvoudig is en het gaat ook langzaam de goede kant op, het kan altijd beter.”

NSRB-voorzitter Phillip van der Ven was de laatste die dat wilde ontkennen. “Ik zou voor de nationale selectie ook dolgraag extra geld aan coaches, begeleiders en toernooien besteden. Natuurlijk. Op dit moment is dat helaas financieel niet aan de orde. De aanstelling van fysiotherapeut Richard Smith geeft bovendien aan dat we niet niets doen.”

Van der Ven deelt niet de mening van Scheffer dat de NSRB het recruteren van duizenden recreanten een hogere prioriteit geeft dan topsport. “In het verleden hebben we zelfs te veel aan topsport gedaan. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld wel de nationale ploegen naar de Europese en wereldkampioenschappen gestuurd terwijl het financieel eigenlijk niet verantwoord was. De recreanten hebben altijd in een verdomhoekje gezeten, vandaar dat die nu ook aandacht krijgen.

De nationale squashbond is volgens Van der Ven wel van plan om met de topspelers en speelters rond de tafel te gaan zitten. “Ik weet dat sponsoring een groot probleem is. Voor een aantal spelers is het meedoen aan de grote, buitenlandse toernooien door de hoge kosten bijna niet mogelijk. Of het organiseren van een groot en duur evenement als het Dutch Open dan niet te veel sponsorgelden opslokt? Nee. Je kunt niet zeggen "we organiseren het toernooi niet en steken een deel van het geld in de topsport.' De hoofdsponsor geeft ons specifiek voor dát evenement geld en zal dat geld niet aan de bond geven als we stoppen met het toernooi. De Nederlandse topspelers zijn bovendien ook gebaat bij zo'n groot evenement in eigen land.”

De Amstelvener Lucas Buit maakte maakte de vier dagen van de NK optimaal gebruik van de op de Dutch Open ingevoerde nieuwe vorm van medische begeleiding. Een overbelaste spier in zijn knie speelde hem het hele toernooi parten, maar dwong hem niet de strijd te staken. Na een anderhalf uur durende halve finale tegen Michael Vertogen zaterdag, speelde hij gisteren ook de finale van bijna twee uur tegen Erik van der Pluym - in de halve finale verrassend sterker dan titelhouder en favoriet Scheffer - ogenschijnlijk zonder problemen uit. In een spannende wedstrijd bleef hij zijn Maastrichtse teamgenoot Van der Pluym nipt voor. Buit: “Het verbaast me ieder jaar weer dat iedereen hem zo onderschat. Elk jaar wordt hij vierde of vijfde geplaatst en komt hij weer heel ver. Hij bereidt zich altijd heel goed voor op dit toernooi. En het is een vechter, hij blijft maar lopen.”

De vrouwenfinale kon in tegenstelling tot die van de mannen nauwelijks boeien. Nicole Beumer - in de halve finale te sterk voor Denise Sommers - en titelhoudster Hugoline van Hoorn - die zaterdag van meervoudig kampioene Babette Hoogendoorn won - lieten het publiek al binnen een half uur achter. De superieure Beumer won de eerste set en brak daarmee direct alle weerstand van haar tegenstandster.