R.H. Macy stevent af op faillissement

R.H. Macy, de 133 geleden opgerichte en nu uit 251 warenhuizen verspreid over New York en andere Amerikaanse staten bestaande warenhuisketen, verkeert in grote financiële moeilijkheden en zal naar alle waarschijnlijkheid uitstel van betaling moeten aanvragen om zich tijdelijk te beschermen tegen crediteuren.

Laurence Tisch, bestuursvoorzitter van mediagigant CBS, eveneens bestuursvoorzitter van Loews Corporation, het tabaks-, hotel- en verzekeringenconglomeraat, bezit een minderheid van Macy en heeft de afgelopen weken gepoogd om een oplossing te vinden voor het noodlijdende bedrijf. Ook een grote Hongkongse belegger zou zich inspannen om een voet binnen de deur te krijgen. Vorige week mislukte een poging om nieuw vreemd vermogen aan te trekken van twee potentiële geldschieters toen hypotheeknemer Prudential Insurance weigerde om de leningsvoorwaarden te verzachten van de op 70 warenhuizen gevestigde 811 miljoen dollar aan hypothecaire leningen. Het ging hierbij in hoofdzaak om het terugbrengen van de verschuldigde hypotheekrente van 12 naar 9 procent. Inclusief deze hypotheekschuld heeft Macy totaal ruim 3,6 miljard dollar aan schuld uitstaan. Inmiddels willen leveranciers Macy niet meer bevoorraden en zijn vele artikelen niet meer verkrijgbaar. Macy heeft zwaar te lijden van de Amerikaanse recessie en ervoer ook in de voorbije kerstdagen een tegenvallende omzet.