Protesten in Italië tegen Li Peng

ROME, 27 JAN. In Italië is van veel kanten geprotesteerd tegen het tweedaagse bezoek van de Chinese premier Li Peng, die gisteravond in Rome is aangekomen. Maar de woordvoerder van premier Andreotti, Pio Mastrobuoni, maakte duidelijk dat het in Italiaanse ogen geen zin heeft de Chinese leiders nog langer te "straffen' voor het bloedbad in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede en dat Italië grote economische mogelijkheden ziet in China.

“De wereld gaat weer open voor China en we zijn blij dat wij tot degenen horen die de deur openen voor China en samenwerken met die grote natie,” zei Mastrobuoni. Het is het eerste bezoek van Li Peng aan een Westers land sinds de onderdrukking van het studentenprotest.

De regering heeft weinig ruchtbaarheid gegeven aan het bezoek, waarover niet in het parlement is gesproken. Om problemen te vermijden zijn geen "publieke' optredens van Li Peng voorzien, zoals een persconferentie. Maar de afgelopen dagen is op verschillende plaatsen gedemonstreerd tegen de komst van de Chinese premier. Een groep politici en een groep intellectuelen hadden er bij Andreotti op aangedrongen het bezoek op het laatste moment af te gelasten.

Italië is, na Duitsland, de belangrijkste handelspartner van China in de Europese Gemeenschap. Vorig jaar kwam die positie in gevaar, volgens Italiaanse bronnen omdat andere Europese landen als Frankrijk en Groot-Brittannië het minder nauw namen met de afspraken over sancties tegen China. Na een aantal bezoeken over en weer zijn de banden tussen Italië en China aangehaald en heeft Italië zijn vooraanstaande positie weer heroverd.

De Chinese delegatie werd gisteravond op het Romeinse vliegveld Fiumicino verwelkomd door minister van arbeid Franco Marini: volgens de Italiaanse pers geen bewuste belediging, maar een afspiegeling van de ontvangst door de Chinese minister van cultuur toen premier Andreotti vier maanden geleden op bezoek was in Peking.

Li Peng reist dinsdagavond door naar Zwitserland, voor het internationale managementforum in Davos. Daarna gaat hij naar New York voor een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.