POOLSE WITTEKOOLSOEP

Allerlei koolsoorten als Chinese kool, paksoi, witte-, groene- en rode kool, bloemkool en broccoli behoren evenals de radijs, rettich, koolraap, raapstelen en waterkers tot de zogenaamde kruisbloemigen die rijk zijn aan vitamine C.

Sommige koolsoorten kunnen als ze te lang gekookt worden, hetgeen niet bevorderlijk is voor het behoud van vitamines, nog al zwaar op de maag liggen. Mosterdolie helpt echter de moeilijk verteerbare eiwitten een handje. Wie houdt van flink doorgekookte kool doet er goed aan bijvoorbeeld een beetje mosterdpoeder aan het gerecht toe te voegen.

1 liter kippebouillon

500 gram witte kool

2 rode paprika's

150 gram mager gerookt spek

2 uien

1 eetlepel bloem

1 eetlepel kappertjes

1 bekertje zure room

zout, cayennepeper

Bak het in kleine blokjes gesneden spek. Voeg daar de gepelde en in ringen gesneden uien en de in stukken gesneden paprika aan toe. Laat alles op een laag vuur 10 minuten stoven. Doe de gesneden witte kool bij dit mengsel en giet hier de bouillon op. Laat de soep ongeveer 30 minuten op een laag vuur koken.

Maak de bloem aan met een beetje kookvocht en roer dit door de soep die nu iets gebonden wordt. Breng de soep op smaak met zout en cayennepeper.

Geef bij deze soep zure room, waar even met koud water afgespoelde kappertjes doorheen zijn geroerd. Aan deze room kan desgewenst ook nog een beetje mosterd worden toegevoegd.

    • Anne Scheepmaker