Mompó, schilder naoorlogse avantgarde Spanje, overleden

MADRID, 27 JAN. Afgelopen vrijdag is in Madrid op 64-jarige leeftijd de schilder Manuel Hernandez Mompó overleden.

De uit Valencia afkomstige kunstenaar was één van de toonaangevende figuren in de Spaanse avantgarde van na de oorlog. Zijn vrolijke, half-abstracte en vaak van teksten voorziene schilderijen doen denken aan het werk van Miró en Tápies, maar dragen toch een onmiskenbaar eigen stempel. Ze zijn op grond van hun zintuiglijkheid en vanwege de belangrijke rol die een zeer helder licht erin speelt, wel omschreven als typisch Levantijns. Zelf noemde hij zijn werk "pogingen om schilderijen in gesprekken te veranderen".

Na een opleiding in zijn geboortestad, verbleef Mompó in de jaren vijftig in Frankrijk en Nederland, waar hij ook zijn eerste tentoonstellingen had. In de jaren zestig woonde hij op Mallorca en Ibiza. Zijn internationale bekendheid begon met de Biënnale van Venetië in 1968, waar hij de eerste van vele onderscheidingen voor zijn werk ontving. Het museum voor moderne kunst in Valencia toonde eind vorig jaar een overzicht van zijn werk, dat later dit jaar ook in het museum Reina Sofia in Madrid te zien zal zijn.