Line up: over de slopende dansmarathons van weleer; Vlotte choreografie Djazzex

Gezelschap: Djazzex. Première: Line Up. Choreografie: Glenn van der Hoff en Neel Verdoorn; muziek: José-Luis Greco i.s.m. David Rothschild; kostuums: Heidi de Raad; decor: René Straatman; licht: Ron Straatman. Gezien: 26/1 AT&T Danstheater, Den Haag. Verder op het repertoire.

Line Up, het nieuwe ballet dat Djazzex aan zijn repertoire heeft toegevoegd, is een werkstuk van twee choreografen: Glenn van der Hoff, artistiek leider, en Neel Verdoorn, danseres bij Djazzex. Beiden hanteren met verve en kunde de dynamische bewegingsstijl die de jazz-dans kenmerkt en verwerken daarin naadloos de meer gestileerde vormen afkomstig uit de moderne dans.

In Line Up zijn tempo en vitaliteit de trefwoorden. Volgens het programmaboekje verwijst het werk naar de slopende dansmarathons die zich in Amerika in de crisistijd tot een amusmentsevenement ontwikkelden. Berooide dansers probeerden in dergelijke marathons wat geld in de wacht te slepen door zo lang mogelijk onafgebroken op de dansvloer te bewegen. Wie dat het langste volhield, en dat kon tot soms negentig uur oplopen, kreeg de hoofdprijs. De mensonterende toestanden die zich daarbij afspeelden en de afschrikwekkende middelen die de deelnemers gebruikten om concurrenten uit te schakelen, zijn in verscheidene boeken beschreven, zoals bij voorbeeld in Early Havoc (de autobiografie van filmster June Havoc) en They shoot horses, don't they?, waarnaar een film gemaakt werd.

Van die troosteloze ellende is in Line Up nauwelijks iets terug te vinden. Wel wordt in momenten zichtbaar hoe lichamen in een niet meer te controleren bewegingspatroon terechtkomen, automatisch dingen herhalen, verstarren en hoe hersens volledig murw worden. Choreografisch zit Line Up vlot, maar niet echt interessant in elkaar. Toch is het een genot om de twaalf dansers hier met zoveel exactheid, overgave, technisch kunnen en gevoel voor dans aan het werk te zien, waarbij Regina van Berkel, Ellen Dijkstra, Elliot Treend en Randall Scott de blikvangers zijn.