Leger Haïti verstoort bijeenkomst politici

PORT-AU-PRINCE, 27 JAN. Haïtiaanse militairen in burgerkleding hebben zaterdag in Port-au-Prince een bijeenkomst verstoord van politieke leiders. Doel was het intimideren van Haïtiaanse politici die onderhandelen met de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) over de terugkeer van de in september afgezette president Aristide.

De soldaten verschenen op de bijeenkomst, schoten in de lucht, dwongen de politici plat op de grond te liggen en schopten hen. Er viel één dode: de lijfwacht van René Theodore, de OAS-kandidaat voor het Haïtiaanse premierschap die een nieuwe regering zou moeten vormen en de weg zou moeten bereiden voor Aristide's terugkeer.

De opperbevelhebber van het Haïtiaanse leger en coup-leider generaal Raoul Cedras verscheen later ter plekke en beloofde een onderzoek naar de toedracht. Waarnemers zien in het incident de bevestiging van diepe verdeeldheid binnen het Haïtiaanse leger over het OAS-plan. Een belangrijke fractie in het leger is sterk gekant tegen de terugkeer van Aristide en wil nieuwe presidentsverkiezingen laten uitschrijven.

De OAS heeft aanvankelijk de onvoorwaardelijke terugkeer geëist van president Aristide en een totaal handelsembargo afgekondigd. Hierdoor zijn veel Haïtianen het land met bootjes ontvlucht. De Amerikaanse kustwacht heeft inmiddels meer dan tienduizend van hen opgevangen en merendeels ondergebracht in tentenkampen op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo op Cuba. De kustwacht heeft het afgelopen weekeinde opnieuw duizend Haïtiaanse bootvluchtelingen gered. Zij zeiden hun land te ontvluchten uit angst voor “het dagelijkse geweld van het leger”.

De OAS heeft inmiddels laten doorschemeren het embargo te willen versoepelen, wanneer de Haïtiaanse politiek en het leger het OAS-voorstel voor een interim-premier accepteren. Vanuit zijn ballingsoord Venezuela heeft Aristide het aftreden van Cedras geëist en een grootscheepse reorganisatie van het leger. (AP, Reuter)