KLM maakt nieuwe versie van handboek

SCHIPHOL, 27 JAN. De KLM heeft in een brief aan vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap excuses aangeboden voor haar handboek voor cabinepersoneel. De luchtvaartmaatschappij heeft bovendien beloofd een nieuwe editie van het handboek uit te brengen.

Zo'n twee weken geleden noemde hoofdredacteur M. Kopuit van het Nieuw Israelitisch Weekblad het handboek "Culturen aan boord' beledigend voor joden. In het boek stond onder meer dat menstruerende vrouwen als gevaarlijk en onrein worden beschouwd en dat contact met hen moet worden vermeden.

Tevens werd uitgelegd dat toestemming aan orthodoxe joden om in de pantry te bidden kan leiden tot “een omvangrijkegroep die de pantry langdurig in beslag neemt” waardoor het cabinepersoneel ernstig kan worden gehinderd in zijn werk.

De KLM geeft in haar brief toe dat het hoofdstuk "feitelijke onjuistheden' bevat. Daarom heeft de maatschappij besloten over te gaan tot een correctie van het hoofdstuk "Israël en de Joden'. Dat zal geschieden in samenwerking met rabbijn L.B. van de Kamp van het Opperrabbinaat Nederland.

Een woordvoerder van de KLM heeft bevestigd dat veertien joodse organisaties zijn benaderd, maar weigerde in te gaan op de inhoud van de brief, “om te voorkomen dat nog meer mensen geschokt zouden worden door een discussie hierover in de media.”