Kamer wil fonds voor HIV-patiënt

DEN HAAG, 27 JAN. Staatssecretaris Simons (volksgezondheid) moet geld uittrekken voor de oprichting van een fonds waaruit schadevergoeding kan worden betaald aan hemofiliepatiënten die met het HIV-virus zijn besmet. Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder CDA, PvdA, VVD en D66, is daar voorstander van.

Simons heeft vorige week met minister Kok (financiën) en Hirsch Ballin (justitie) de mogelijkheid besproken om een fonds voor seropositieve patiënten in het leven te roepen. Daartoe behoort ook een groep hemofiliepatiënten. Hemofilie is een erfelijke afwijking in de bloedstolling die vooral bij mannen voorkomt. Vanaf 1970 zijn in Nederland ongeveer 170 van de 1.200 mensen met hemofilie besmet geraakt met het HIV-virus, dat aids veroorzaakt. Ruim de helft van de 33 hemofiliepatiënten van wie in oktober zeker was dat ze aids hadden is daar inmiddels aan overleden.

Een eis tot schadevergoeding van een met het HIV-virus besmette hemofiliepatiënt, tegen het AMC in Amsterdam, werd vorige week door de rechter afgewezen in afwachting van de resultaten van een juridisch onderzoek naar de vraag wie verantwoordelijk was voor de besmetting. Hemofiliepatiënten lopen sinds 1985 door het gebruik van kunstmatige bloedprodukten minder gevaar om met het HIV-virus te worden besmet. De meeste hemofiliepatiënten raakten tussen 1979 en 1985 besmet.

De vereniging van hemofiliepatiënten wil dat het “probleem van HIV-geïnfecteerde ontvangers van bloed en bloedprodukten” door de overheid wordt erkend. Ook moet volgens de vereniging een eind komen aan de situatie dat met HIV-besmette hemofiliepatiënten - als enige groep van HIV-geïnfecteerden - zijn uitgesloten van levens- en risicoverzekeringen onder een bedrag van 200.000 gulden. Ten slotte wil de vereniging een financiële tegemoetkoming van de overheid.