John Major met cricketveld op onbewoond eiland

Arena, BBC 2, 22.00-22.50u.

De platenkeus van premier John Major bleef aan de veilige kant. Elk wat wils: een stukje Rhapsody in blue, het stemmige Jerusalem, Joan Sutherland met de waanzinaria uit Lucia di Lammermoor, een flard Rostropovitsj, een stukje oud cricket-commentaar, uiteraard het glorieuze Pomp and circumstance van Elgar, Frank Sinatra met The best is yet to come en als grootste uitspatting The happening van de Supremes - veel risico's liep de bewindsman niet.

Major was gistermiddag de jubileumgast in het BBC-radioprogramma Desert island discs, dat daarmee zijn vijftigjarig bestaan vierde. Op zichzelf is de formule hoogst eenvoudig: men vraagt de bekende gast welke acht platen hij/zij zou meenemen naar een onbewoond eiland en waarom. Maar door het programma sinds 1942 consequent elke week uit te zenden, is weer zo'n typisch Britse institutie ontstaan waar wispelturiger landen nooit aan toekomen. Duizenden gasten zijn in de loop van die vijf decennia ontvangen. Enkele van hen (Elisabeth Schwarzkopf, Birgit Nilsson, Louis Armstrong) kozen vooral platen waarop ze zelf te horen waren. Volgens de BBC-statistieken is in de geschiedenis van het programma het meest gevraagd om de negende van Beethoven.

In de loop der jaren is de platenkeus aangevuld met één boek en één luxe-artikel, waarbij de samenstellers - om te voorkomen dat de selectie te zeer voor de hand zou liggen - hebben besloten dat de bijbel en de complete werken van Shakespeare al op het eiland aanwezig zijn. De meest gevraagde boeken waren tot dusver de Encyclopaedia Brittannica, Tolstoi's Oorlog en vrede, The Lord of the Rings van Tolkien en A la recherche du temps perdu van Proust. De luxe-artikelen leidden tot de meeste hilariteit: Dirk Bogarde vroeg een whisky-stokerij, Oliver Reed een opblaasdame, Spike Milligan een credit card, Stephen Fry een Drion-achtige zelfmoordpil en Arthur Rubinstein een revolver. John Major wenst een levensgroot cricket-veld.

Men moet het niet overdrijven, maar wijlen Roy Plomley, die het programma bedacht, had wel een beetje gelijk toen hij zei dat Desert island discs onvermoede aspecten van de gast naar boven haalt: “hetzelfde effect als wanneer je iemands huis zou bezoeken en een blik kunt slaan op de boeken in de kast, de prenten aan de muur en het meubilair waarmee de bekende figuur zichzelf omringt.” Plomley is vanavond te zien in een aan zijn programma gewijde aflevering van Arena, ingeleid door Sue Lawley, de huidige presentatrice. De uitzending opent met beelden, die gistermiddag in de radiostudio werden gemaakt tijdens het bezoek van John Major. De premier liet zich het meest kennen door te voorspellen dat hij onmiddellijk zou proberen van het eiland weg te komen - and I've no doubt I would, voegde hij er vastbesloten aan toe.