Jeltsin: raketten niet gericht op VS

NEW YORK, 27 JAN. Rusland beschouwt de Verenigde Staten niet langer als een potentiële vijand en zal zijn kernwapenbeleid in die zin aanpassen: de Russische kernwapens die nu op Amerikaanse steden zijn gericht krijgen een andere bestemming.

Dat heeft zaterdag president Boris Jeltsin van Rusland gezegd in een vraaggesprek met het Amerikaanse televisiestation ABC. Hij zei president Bush op de hoogte te hebben gesteld van het besluit, de Russische intercontinentale raketten op andere doelen te richten in verband met de “herziening van de militaire doctrine” van Rusland. Op welke nieuwe doelen de Russische raketten worden gericht zei de president niet. Hij sprak ook uitsluitend over raketten die op Amerikaanse burgerdoelen - steden - zijn gericht en negeerde de raketten die zijn gericht op militaire doeleinden in de VS.

ABC zond zaterdag slechts een deel van het vraaggesprek met de Russische president uit. De rest van het gesprek wordt pas vrijdag uitgezonden.

De maatregel van Jeltsin wordt gezien als een nieuwe stap in de definitieve beëindiging van de Koude Oorlog. President Bush leverde daar zelf vrijdag een bijdrage toe door - volgens de Washington Post - opdracht te geven op te houden met de fabricage van kernbommen. Hij wil ook de 50 raketten van het type MX ontmantelen, afzien van plannen voor de fabricage van de Midgetman-raket en het Minuteman III-programma wijzigen. Een studiegroep van het Amerikaanse ministerie van defensie heeft aanbevolen het kernarsenaal te halveren en het bovendien af te stemmen op een andere potentiële vijand dan de voormalige Sovjet-Unie. (Reuter, UPI, AP)