Jansen tilt niet zwaar aan wereldrecord

DAVOS, 27 JAN. Dan Jansen lijkt in topvorm voor de Olympisch Spelen in Albertville. De Amerikaanse schaatssprinter verbeterde zaterdag onder perfecte omstandigheden in Davos het wereldrecord van de Duitser Uwe-Jens Mey op de vijfhonderd meter met tweehonderdste seconde en bracht het op 36.41. De Nederlandse kernploegleden reden in het wintersportoord de korte en middenlange afstanden zonder opzienbarende resultaten.

Het is al drie weken stralend weer in Davos. Vandaar dat Uwe-Jens Mey een week geleden zijn eigen wereldrecord op de 500 meter scherper stelde en Dan Jansen in staat was die prestatie (36.43) nog eens te overtreffen. Mey, de voormalige DDR-schaatser en gouden medaille-winnaar in Calgary, deed overigens de afgelopen dagen niet mee aan de vrijblijvende wedstrijden in Davos. Hij kampt met een lichte heupblessure, maar verwacht over twee weken voldoende hersteld te zijn om acte de présence te geven in Albertville. Hij zal een zware dobber hebben aan Jansen, zijn eeuwige rivaal, die gisteren zijn uitstekende conditie nog eens onderstreepte door opnieuw in de 36 seconden te duiken: 36.72. “Deze prestatie was eigenlijk zeker zo goed”, vond de Amerikaan. “De omstandigheden waren beslist minder dan zaterdag. Er stond meer wind en er kwam toen ik moest rijden plotseling bewolking opzetten. Bovendien maakte ik een misslag in de laatste bocht.”

Zowel Mey als Jansen verwacht dat de 36 secondengrens op de 500 meter binnen afzienbare tijd zal worden doorbroken. “Hoewel dat naar mijn mening alleen mogelijk is bij optimale omstandigheden in Calgary”, stelt Mey. Jansen voegt er ook de Medeo-baan in Alma Ata als mogelijke locatie aan toe. “Hoewel ik daar nog nooit heb gereden. Nick Thometz heeft daar weleens een niet erkende 36.2 gerealiseerd.”

In Albertville wil Dan Jansen de deceptie op de 500 meter van vier jaar geleden doen vergeten. De marketingdeskundige van een bierbrouwer kreeg op de dag van de Olympische sprint te horen dat zijn zuster was overleden. Hij wilde zelf afzien van deelneming, maar zijn ouders drongen erop aan dat hij toch startte. Het gevolg was dat de door emoties bevangen Jansen onderuit ging omdat hij er met zijn gedachten niet bij was. Hetzelfde gebeurde op de duizend meter. In plaats van de gevierde held werd hij vervolgens in de Amerikaanse media uitgeroepen tot de zielepiet van de Spelen.

De triviale media zagen in hem een dankbaar object voor een aangedikt treurig privé-verhaal. “Daarna ben ik eigenlijk alleen maar doorgegaan met schaatsen omdat ik zoveel plezier beleef aan deze sport”, vertelt Jansen. “Maar mijn benadering is wel anders geworden. Natuurlijk wil ik winnen in Albertville, het per se moeten is er echter vanaf. Dat gold ook voor het wereldrecord. Ik heb het altijd in mijn achterhoofd gehouden om een keer de beste tijd te rijden. Het is nu gebeurd omdat ik in de aanloop naar de Spelen een keer voluit wilde gaan. Maar zo'n record blijft voor mij van ondergeschikt belang.”

Dan Jansen (26) beschouwt zichzelf als een typische outdoor-schaatser. “In een hal komen de kleinere rijders met souplesse beter uit de voeten. Ik ben meer een krachtschaatser. Bovendien houd ik van de frisse lucht, zoals hier in Davos. Hoewel het indoorschaatsen steeds meer gemeengoed wordt. Zelfs in de Verenigde Staten. Volgend seizoen staat er bij ons in Millwaukee ook een overdekte vierhonderd meterbaan.” Jansen wordt getraind door de Amerikaan Peter Muller. Een coach, die volgens hem vooral op mentaal gebied erg sterk is. “Hij weet je vreselijk scherp te krijgen voor een wedstrijd. We hebben dit seizoen veel harder gewerkt dan andere jaren. Met name het rolschaatsen op een speciale baan was een belangrijke trainingsvorm. We zullen zien of het z'n vruchten afwerpt in Albertville. Uwe-Jens Mey is natuurlijk mijn belangrijkste concurrent. We doen al het gehele seizoen weinig voor elkaar onder. Daarnaast verwacht ik nog wat van de Japanners (Kuroiwa, red.) en de Russen (Zjelezovski), hoewel ik van die laatste al vanaf december niets meer heb vernomen.”

Sneeuwduinen en schaatsende recreanten vormden zaterdag het decor bij de wedstrijden waarop Dan Jansen het wereldrecord scherper stelde. Dat was gisteren ook het geval toen de Nederlanders in de baan kwamen. In Davos bereiden de mannen en de vrouwenploeg zich voor op het Olympische toernooi in Albertville. De wedstrijden in het wintersportoord, die werden afgewisseld door ritten voor het Zwitsers kampioenschap, boden Leo Visser een goede gelegenheid weer eens aan de start te verschijnen. De voormalige wereldkampioen, die vorig weekeinde afzag van het EK om zich volledig te concentreren op de winterspelen, realiseerde op de 1500 meter de weinig schokkende tijd van 1.55,60 minuten.

Na een openingsronde van 28.9 schreeuwde kernploegcoach Ab Krook hem al toe om “vooral niet te forceren”. Visser kwam na zevenhonderd meter in ademnood en nam inderdaad gas terug. “Toch heb ik het gevoel dat de juiste vorm langzaam begint te komen”, meende de KLM-piloot. “De specifieke trainingsarbeid voor de 1500 meter is voor mij al zichtbaar. Dat merk ik met name aan mijn hogere basissnelheid. De omstandigheden waren helaas niet ideaal voor een goede tijd. Maar dat zal in Albertville ook niet het geval zijn” Later voltooide Visser nog een 500 meter in 38.90. Bij de vrouwen stelde Sandra Voetelink op die afstand enigszins teleur door de klokken stil te zetten op 41.49. Yvonne van Gennip deed het relatief beter. De ijskoningin van Calgary liet 42.34 noteren.

    • Erik Oudshoorn