Harry Decheiver vertelt zijn verhaal over succes "op de automatische piloot'

WAALWIJK, 27 JAN. RKC gaat volgens trainer Leo van Veen de doelstelling voor dit seizoen misschien wel “heel ondeugend” bijstellen na het gelijkspel (2-2) gistermiddag tegen Ajax. De Waalwijkse club ziet plotseling reële kansen op deelneming aan Europees voetbal nu de wedstrijd tegen de gevestigde orde duidelijk maakte dat een modaal elftal het met noeste arbeid ook ver kan schoppen in de eredivisie. Alleen Harry Decheiver, de produktiefste RKC-er, zag bevestigd dat tussen Waalwijk en Amsterdam een wereld van verschil bestaat.

In zijn prille carrière van profvoetballer moest de 21-jarige Decheiver nog nooit zó improviseren tijdens een voorbereiding op een wedstrijd als de dagen voor het duel met Ajax. Overspoeld werd hij door de belangstelling van de media. Tussen trainingen en massages door vertelde hij zijn verhaal. Steeds weer. Of, zoals hijzelf zegt “op de automatische piloot.” Tijd om na te denken over de verrassende wending die zijn loopbaan heeft genomen is er niet. Het besef dat hij inmiddels achttien doelpunten op zijn naam heeft staan, dringt tot hem door op de momenten dat hij de topscorerslijst bekijkt. Decheiver: “Als ik het dan zwart op wit zie staan, krijg ik een lekker gevoel. Zo van: die achttien treffers blijven staan, die nemen ze me niet meer af. Wat er ook gebeurt.”

In zijn reeds imposante bestaan als voetbalprof had Bergkamp het zelden zo rustig als in de week voorafgaande aan de uitwedstrijd tegen RKC. Aan de hooggespannen verwachtingen voor de topper tussen Ajax en PSV was met de 1-0 winst voldaan. Een volledig herstel van zijn blessure aan de hamstrings had de hoogste prioriteit. Voor enige onrust zorgden de speculaties omtrent zijn mogelijke vertrek naar een buitenlandse topclub. Maar van zo'n exotisch avontuur zag hij af. Op maandagavond maakte hij bekend nog anderhalf jaar bij Ajax te blijven. Tijd om verder stil te staan bij deze beslissing had hij niet; de wedstrijd tussen Ajax en RKC wachtte. Dan zou hij wel weer minimaal een keer scoren en zijn totaal op negentien doelpunten brengen. Aardig op weg naar verbetering van zijn record van vijfentwintig doelpunten in het vorige seizoen.

Wie zou wie van de (gedeelde) eerste plaats stoten? Wie zou de tweestrijd, volgens het programmaboekje de extra dimensie van RKC - Ajax die “in het vizier van de camera” zou worden gevangen, winnend afsluiten? Het werd Bergkamp die het duel in het duel won, maar het zo vurig gewenste hero"ische gevecht bleef achterwege. Omdat beiden slechts een handvol doelkansen kregen, Bergkamp vijf en Decheiver nog minder: drie. Omdat Bergkamp na een schitterend doelpunt in de elfde minuut (bal controleren met rechts, tegenstander uitspelen met rechts en vol uithalen met links) niet meer zonodig hoefde en Decheiver eenvoudig niet beter kon.

Frappant was het verschil tussen beide spitsen. De wanhopige pogingen van de RKC-spits om te scoren. Een schot uit een onmogelijke hoek na vier minuten, twee vrije trappen die langs het doel van Stanley Menzo zeilden en een struikeltrap als laatste probeersel vijf minuten voor tijd. Daartegenover de nonchalance van Bergkamp toen hij 'e'en minuut na zijn doelpunt zijn produktie had kunnen verdubbelen maar naast kopte. Bovendien sjokte hij tot drie keer toe onbewogen terug nadat hij in de 51e, 74e en 80e minuut de bal in ideale positie op de rand van het vijandelijke strafschopgebied kreeg aangespeeld maar niet zuiver genoeg inschoot. Decheiver: “Goals maken heb je niet in de hand, alleen op de mogelijkheden om goals te maken heb je enigszins invloed. En dan gaapt er nog een groot gat tussen mij en Bergkamp. Als Dennis een keer mist, wacht hij gewoon tot zijn ploeggenoten hem opnieuw in stelling brengen. Als ik een kans verpruts, moet ik maar afwachten of er nog een nieuwe komt. Wij verschijnen niet zomaar ineens voor het doel van de tegenstander. Wij moeten er keihard voor werken.”

Decheiver-Bergkamp stond, meer symbolisch, ook voor de verschillen tussen RKC en Ajax. Het ruige uiterlijk (lang haar, oorbelletje) van Decheiver, die zich door tomeloze inzet naar veel doelpunten schoot versus de modieuze verschijning van Bergkamp (studentikoos kapsel), die als leerling van de Ajax-school een sublieme techniek etaleert en daarmee nog meer scoort. Waar RKC al blij is dat het een nieuwe, tijdelijke, shirtsponsor heeft, kan Ajax het zich permitteren over het clubembleem te redetwisten. RKC onderzoekt voorzichtig de mogelijkheden om een nieuw klein stadion te bouwen, Ajax speelt in gedachten al in de nieuwe supermoderne voetbaltempel. RKC doet het met afdankertjes van andere clubs (o.a. Hutten, Joore, Richardson, Brands, Brard en Hoekstra) en gehuurde spelers (Decheiver), Ajax put eenvoudigweg uit het eigen arsenaal van talentvolle jeugdspelers of investeert in een topspeler. Het enige dat beide clubs gemeen lijken te hebben, is de verscherpte aandacht van de fiscale opsporingsdienst.

En beiden gaan voor Europees voetbal, al is dat voor Ajax een noodzaak en voor RKC een aardige bijkomstigheid. Mocht het voor de Waalwijkers zover komen dan hoopt men op de grillen van Decheiver. De optie tot koop - RCK dient aan Heerenveen 420.000 gulden over te maken - wordt volgens trainer Leo van Veen zeker gelicht. Want met Decheiver heeft RKC een talent in handen dat met grote winst kan worden doorverkocht. En hoewel hij een contract krijgt voorgeschoteld dat volgens Van Veen “best goed” zal zijn, weet ook Decheiver dat zijn verblijf bij RKC niet erg lang zal duren. “Ik kan me nu gemakkelijk aanpassen omdat ik weet dat ik hier maar tijdelijk zit. Ik ben een talent maar het is gevaarlijk om een eeuwig talent te blijven. Je moet je doel tijdig hoger stellen.”

Het blijft moeilijk om RKC in eigen huis te verslaan. De club verloor slechts tien van de laatste zestig thuiswedstrijden. Gisteren leek het erop dat Ajax voor de elfde nederlaag van RKC in Waalwijk zou zorgen. Al in de vierde minuut kwamen de Amsterdammers op voorsprong door een schitterend doelpunt van Dennis Bergkamp. Vlak voor de rust leek Ajax de wedstrijd vroegtijdig te beslissen toen een schot van Wim Jonk op de paal belandde maar Stefan Pettersson attent reageerde: 0-2. Nadat David Sousa Nascimento in de 77ste minuut voor de aansluitingstreffer zorgde, probeerde RKC met een alles-of-niets offensief de stand gelijk te trekken. Dat lukte een minuut voor tijd toen Ajax tot driemaal toe stuntelig uitverdedigde en de bal uiteindelijk bij Jos Luhukay terecht kwam. Hij mocht van dichtbij Menzo onder vuur nemen: 2-2.