Grote fondsen vastgoed willen samenwerking

ROTTERDAM, 27 JAN. De op één en op twee na grootste vastgoedfondsen van Nederland, Wereldhave en VIB, doen onderzoek naar verregaande samenwerking. Dit hebben de vastgoedfondsen vanochtend medegedeeld.

Bij een fusie zou een fonds ontstaan met ruim vijf miljard gulden aan beleggingen in kantoren en winkels. Adjunct-directeur J.G.A. Brouwer van VIB zegt dat de stap is ingegeven door "Rotterdam'. Daar zetelt het grootste vastgoedfonds van Nederland, Rodamco.

De afgelopen maanden heeft Rodamco zijn positie proberen te verstevigen door samenwerkingsgesprekken aan te gaan met de pensioenfondsen ABP en PGGM. Rodamco zou ook na een fusie tussen Wereldhave en VIB verreweg het grootste vastgoedfonds in Nederland blijven, met acht miljard gulden aan beleggingen. Het probleem voor Wereldhave bij de besprekingen tussen PGGM en Rodamco was dat PGGM ook is betrokken bij Wereldhave. Enkele jaren terug heeft het pensioenfonds tevergeefs geprobeerd het vastgoedfonds Wereldhave over te nemen. Sindsdien is PGGM grootaandeelhouder van Wereldhave met 20 procent van de aandelen.

Het onderzoek naar samenwerking tussen Wereldhave en VIB spitst zich volgens Brouwer onder meer toe op de vraag hoe de aandeelhouders van beide fondsen zullen reageren. Voor Wereldhave zijn dat naast PGGM vooral het Rabo Pensioenfonds en het Artsen Pensioenfonds. Voor VIB draait het onder meer om verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.

De concentratie van vastgoedfondsen is volgens Brouwer een gevolg van de "problematische vastgoedmarkt'. Vooral het aantrekken van nieuwe middelen ("funding') is moeilijk geworden aldus Brouwer. Vorig jaar brak er in de vastgoedwereld een crisis uit waardoor Rodamco en VIB de inkoop van eigen aandelen moesten staken. Sindsdien heeft de beurs minder geld over voor de aandelen van vastgoedfondsen dan de bedrijven zelf opgeven dat de aandelen aan eigen vermogen vertegenwoordigen. Dit verschijnsel heet in het jargon discount.

Wereldhave noteerde bijvoorbeeld eind vorige week 119,10 gulden op de Amsterdamse beurs, terwijl uit de vorige week gepubliceerde gegevens een eigen vermogen per aandeel van 145 gulden inclusief 8 gulden dividend blijkt. Ook VIB kampt met de zogenaamde discount. Op de beurs noteerde VIB eind vorige week 59,80 gulden, terwijl volgens de laatste gegevens over de eerste negen maanden van 1991 het eigen vermogen per aandeel 73 gulden waard zou zijn. De problemen op de vastgoedmarkten zijn vooral ontstaan op de Angelsaksische markten waar Nederlandse vastgoedfondsen traditioneel een sterke positie hebben.