Groeiende onrust in taxiwereld Den Haag

DEN HAAG, 27 JAN. Tegen de gevel van een pand van de taxi-centrale Regio Zuid-West (RZW) in Den Haag is vanochtend om half zes een molotovcocktail gegooid. Volgens de politie is de brandbom niet ontploft. Een RZW-chauffeur liep gisteravond volgens directeur W. van Vliet een hersenschudding op door een klap van een andere taxichauffeur.

Vorige week hadden verschillende confrontaties plaats tussen Rijswijkse en Haagse taxichauffeurs. De oorzaak van de agressie in de Haagse taxiwereld, die met deze incidenten weer toe lijkt te nemen, is volgens Van Vliet het feit dat zijn bedrijf vorig jaar van de provincie extra vergunningen heeft gekregen na een aanvraag om uitbreiding.

Volgens veel chauffeurs geeft de provincie Zuid-Holland te veel vergunningen uit. Er zouden in de stad zo teveel taxi's komen: ook Rijswijkse taxi's en andere chauffeurs uit de regio mogen in de stad werken.

Directeur M. Fieret van de HTMC, de grootste taxicentrale in Den Haag, keurt de gewelddadigheden af en wil maatregelen nemen tegen chauffeurs die daarbij betrokken zijn geweest. Ook volgens hem is de oorzaak “dat er veel meer vergunningen zijn uitgegeven dan nodig is. Daardoor is er sprake van overconcurrentie. De emoties worden nu danig opgeklopt, want de taxichauffeurs zoeken een zondebok. Het is een aparte bedrijfstak, het zal even moeten uitwoeden.”

Fieret hoopt op een toezegging van de provincie dat deze geen nieuwe vergunningen meer zal uitgeven. Vanmiddag overlegt de provincie Zuid-Holland met de betrokken taxibedrijven. Volgende week maandag zijn de taxibedrijven uitgenodigd voor overleg met de politie, die een bemiddelende rol wil spelen.