Geweld in Kashmir bij hindoemars

SRINAGAR, 27 JAN. De noordwestelijke Indiase deelstaat Jammu & Kasmhir was het afgelopen weekeinde het toneel van bloedige botsingen tussen fundamentalistische hindoes en extremistische moslims, waarbij ten minste 13 mensen om het leven kwamen. Aanleiding vormde de Ekta Yatra, de 15.000 kilometer lange optocht voor nationale eenheid van de hindoe-partij Bharatiya Janata Party (BJP), die gisteren, op India's nationale feestdag, na een wekenlange tocht door India in de hoofdstad van Jammu & Kashmir, Srinagar, werd afgesloten.

De stoet van autobussen was vorige week door het aangrenzende Punjab getrokken en daarna naar Jammu & Kashmir doorgereisd. In beide deelstaten beijveren militante bewegingen zich voor afscheiding. De BJP-optocht kreeg te maken met felle protesten en werd op verscheidene plaatsen aangevallen. BJP-leider Murli Manohar Joshi besloot daarom op de laatste etappe naar Srinagar het aantal deelnemers, oorspronkelijk 50.000, terug te brengen naar 500. De deelnemers verzamelden zich in Jammu, het hindoegedeelte van de deelstaat. Zaterdag blies het Jammu & en Kashmir Bevrijdingsfront (JKLF) een politiebureau in Srinagar op en wisten de autoriteiten de BJP over te halen het slot van hun mars met een klein aantal deelnemers per vliegtuig af te leggen.

Murli Joshi hees ten slotte, in het bijzijn van niet meer dan 70 aanhangers, gisteren de nationale vlag in het centrum van Srinagar. In de stad was sinds vrijdag al een uitgaansverbod van kracht, maar desondanks gingen moslims die protesteerden tegen de komst van de BJP de straat op. Bij schietpartijen met veiligheidstroepen werden drie militairen en tien burgers gedood. (AP, Reuter)