G-7 wil stimulering groei, gezamenlijke strategie blijft uit

GARDEN CITY, 27 JAN. De zeven rijkste industrielanden (G-7) zullen hun pogingen intensiveren om de groei van de wereldeconomie te versterken, maar de landen hebben geen afspraken gemaakt over een gezamenlijke strategie. Op Duitsland is geen druk meer uitgeoefend de rente te verlagen.

Dat is het resultaat van de bijeenkomst van de ministers van financiën en de centrale-bankpresidenten van de G-7 (Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië) afgelopen zaterdag in Garden City (New York).

De ministers en bankpresidenten stellen vast dat de economische activiteit is verzwakt sinds hun vorige bijeenkomst (oktober jl. in Bangkok). Zij wijzen in het uitvoerige slotcommuniqué op het zwakke vertrouwen van consument en bedrijfsleven. De vertegenwoordigers van de G-7 spreken tegelijkertijd als hun overtuiging uit “dat de belemmeringen voor economische activiteit in veel landen bezig zijn te verdwijnen en dat de voorwaarden aanwezig zijn voor een verbetering van de economische groei.”

Genoemd worden de in de meeste landen afnemende inflatieverwachting, vermindering van loon- en prijsdruk, stabiele olieprijzen en de daling van de lange rente. Het communiqué gaat niet in op de wisselkoersverhouding tussen Amerikaanse dollar en Japanse yen. “Dat geeft aan dat we de huidige ontwikkeling accepteren”, aldus de Japanse minister Hata.

De verklaring laat elk land de ruimte zelf te kiezen voor een groeistrategie. “De specifieke beleidsmaatregelen hangen af van de omstandigheden in elk land”, zo staat in het stuk. Het communiqué gaat, in afwijking van vorige gelegenheden, in op de economische situatie in elk land afzonderlijk en op hun beleid om de groei te bevorderen. “Doel hiervan is meer betekenis te geven aan de overeengekomen verplichting van de G-7 de groei te bevorderen”, zo zei de Amerikaanse minister van financiën, N. Brady. In het communiqué wordt gerefereerd aan de "State of the Union' van president Bush, die dinsdag maatregelen zal aankondigen die groei en concurrentiekracht moeten versterken.

Brady noemde de verklaring “een succes”, ofschoon de VS er niet in slaagden Duitsland tot verlaging van de rente te bewegen. “De positie van Duitsland is bekend”, aldus Brady. Volgens de Duitse Bankpresident H. Schlesinger is aan Bonn tijdens de bijeenkomst ook niet gevraagd de rente te verlagen. “Niets is door andere landen van enig land afgedwongen”, zei hij. Volgens Schlesinger kan een verlaging van de Duitse rente pas ter sprake komen als de inflatie is afgezwakt. De Duitse minister T. Waigel (CSU, financiën) zei dat de andere zes industrielanden begrip hadden getoond voor het krap-geldbeleid en de recente renteverhoging van de Bundesbank. In de verklaring van de G-7 staat dat de rente in Duitsland omlaag kan, indien de looneisen onder controle zijn gebracht en de prijzen gestabiliseerd.

Waigel toonde zich blij met de waarschuwing van zijn collega's - die ook het communiqué van de G-7 had gehaald - dat in Duitsland loonmatiging nodig is om de druk op de prijzen te beperken. Volgens Waigel wordt daarmee duidelijk dat ook buiten Duitsland bezorgdheid bestaat over op een breed front gestelde CAO-eisen van circa tien procent, “die ver uit gaan boven wat in discussie is in andere G-7-staten”.

Volgens beleidsmakers van de G-7 waren hun inspanningen er meer op gericht aarzelende consumenten en ondernemers ervan te overtuigen dat het met de wereldeconomie de goede kant op gaat, dan onderling uit te maken wat de beste manier is. (Reuter, AFP, AP, UPI)