Frankrijk ongerust over de kernmachten in GOS

MOSKOU, 27 JAN. Frankrijk is niet gerust op de onderlinge nucleaire verhoudingen tussen de nieuwe kernmachten in het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Volgens minister van buitenlandse zaken Roland Dumas, die de afgelopen dagen een rondreis langs de hoofdsteden Moskou, Kiev en Minsk heeft gemaakt, hebben de nucleaire mogendheden nog “niets geregeld”.

“Ik zou niet willen zeggen dat ik bezorgd ben, maar ik ben er ook nog niet van overtuigd dat er een snelle overeenkomst zal komen”, aldus Dumas gisteren in Minsk na een onderhoud met de politieke leiding van Wit-Rusland. “De komende onderhandelingen tussen Rusland, de Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland zullen bitter en stormachtig worden.”

Dumas doelde daarmee vooral op de positie van de Oekraïne en Kazachstan. Beide onafhankelijke staten zijn nog niet geneigd hun kernwapen-arsenalen op voorhand over te dragen aan Rusland dat op zijn beurt de enige atoomstaat in het Gemenebest wil zijn.

Het conflict tussen de Oekraïne en de Russische federatie heeft zich afgelopen week bovendien verder toegespitst. Het Russische parlement wil nu de Krim als onderhandelingssubject inzetten. De volksvertegenwoordiging nam vorige week een motie aan waarin is vastgelegd dat de status van het schiereiland thans ter discussie zal worden gesteld. In 1954 heeft Rusland de Krim cadeau gedaan aan de Oekraïne. In Kiev weigert men categorisch de Krim terug te geven. Moskou daarentegen dreigt de Krim nu op te eisen als de Oekraïne niet toegeeft in de besprekingen over de kernwapens en het beheer van de vloot in de Zwarte Zee.

Wit-Rusland is het afgelopen weekeinde begonnen zijn kernwapens over te dragen aan Rusland. De eerste zending tactische kernwapens is inmiddels in Rusland aangekomen om daar te worden vernietigd.