Componist Nico Schuyt overleden

AMSTERDAM, 27 JAN. De componist Nico Schuyt is zaterdag op 70-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Schuyt, die orkest- en koorwerken, kamermuziek, liederen en balletmuziek schreef, werd 2 januari dit jaar ter gelegenheid van zijn in De IJsbreker gevierde verjaardag erelid van het Genootschap van Nederlandse Componisten.

Nico Schuyt werd in 1922 in Alkmaar geboren en kreeg zijn muzikale opleiding van Jacob van Domselaer, Eberhard Rebling, Willem Hijstek en Bertus van Lier. Van 1964 tot 1977 was Schuyt verantwoordelijk voor de afdeling documentatie van Donemus, het Documentatie Centrum van Nederlandse Muziek. In 1971 herstelde hij de eenheid binnen het Genootschap van Nederlandse Componisten, nadat de jongere generatie als gevolg van de actie Notenkraker in 1969 massaal het lidmaatschap had opgezegd. Tot 1975 was Schuyt eerst secretaris en later voorzitter van het genootschap. Grote inspanningen van Schuyt in actiecomités, commissies en besturen voor erkenning van het beroep van componist, leidden in 1982 tot de oprichting van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.