Clinton poogt brand te blussen over privéleven

WASHINGTON, 27 JAN. De Amerikaanse presidentskandidaat en Democratische gouverneur van Arkansas, Bill Clinton, heeft gisteren geprobeerd een snel om zich heen grijpende heidebrand te blussen, die fataal zou kunnen zijn voor zijn tot tot nu toe succesvolle campagne. Samen met zijn vrouw Hillary liet hij zich uitgebreid voor de CBS-televisie ondervragen over zijn huwelijk en hardnekkige beschuldigingen dat hij overspel zou hebben gepleegd.

Met gevoel voor drama verklaarde Clinton aan het einde van het vraaggesprek, dat vlak na een door tientallen miljoenen bekeken American football-wedstrijd werd uitgezonden: “Wij leggen dit in uw handen, u moet er over beslissen.”

Eerder had de gouverneur, die bij tijd en wijle de hand van zijn vrouw greep, zich vol vertrouwen getoond over het oordeel van de kiezers: “De mensen in dit land zullen zien dat Hillary en ik van elkaar houden, dat we zeer verbonden zijn met ons kind en met ons gezin en dat we het land iets te bieden hebben, en als ze denken dat dat beter is dan wat enige ander te bieden heeft, denk ik dat ze voor me zullen stemmen”, aldus Clinton.

Berichten in boulevardbladen dat Clinton een buitenechtelijke affaire van 12 jaar zou hebben gehad met de nachtclubzangeres Gennifer Flowers uit Arkansas leidden er vorige week toe dat de steun voor Clinton in de opiniepeilingen in de staat New Hampshire, waar volgende maand belangrijke voorverkiezingen worden gehouden, fors daalde. Lag Clinton begin vorige week nog ver voor op zijn Democratische concurrenten, binnen enkele dagen zakte de steun voor hem van 39 procent naar 27 procent. Een andere kandidaat, Paul Tsongas, zag zijn aanhang in de peilingen juist met 12 procent toenemen, waardoor beiden nu samen aan kop gaan in New Hampshire.

Gevraagd over zijn relatie met Flowers, antwoordde Clinton dat hij een vriendschappelijke betrekking met de zangeres had gehad en dat hij haar af en toe had opgebeld. Maar anders dan het boulevardblad Star op grond van uitspraken van Flowers meldde was er volgens hem volstrekt geen sprake geweest van een affaire. Flowers zal morgen tijdens een persconferentie nader ingaan op haar relatie met Clinton. Op een directe vraag of hij wel eens overspel had gepleegd weigerde Clinton, die eerder toegaf wel eens verkeerd te hebben gehandeld in zijn huwelijk, in te gaan. Dat was een zaak die slechts hem en zijn echtgenote betrof, aldus Clinton.

Het is voor de tweede achtereenvolgende keer dat een Democratische presidentskandidaat hinder ondervindt van beschuldigingen dat hij zijn echtgenote ontrouw is geweest. Vier jaar geleden leed de campagne van Gary Hart schipbreuk na berichten dat hij een affaire met een fotomodel had gehad. (AP, Reuter)