Bush wil afschaffing van belasting op luxe jachten

WASHINGTON, 27 JAN. De Amerikaanse president George Bush wil banen creëren door de belasting op luxe jachten af te schaffen en een milieuwet aan te passen. Dat heeft de stafchef van het Witte Huis, Samuel Skinner, gisteren gezegd.

President Bush, die voorstelt om de belasting op jachten duurder dan 100.000 dollar (180.000 gulden) af te schaffen, verwacht dat de jachtbouw en -verkoop zal toenemen door de maatregel. Volgens zijn stafchef Skinner “gaan duizenden banen verloren door een belasting, die geen geld oplevert omdat er geen jachten worden gebouwd”. De maatregel, die in de Amerikaanse pers wordt gekenschetst als een buitenkansje voor rijke mensen, wordt gesteund door Democraten uit de staat Maine, waar de botenindustrie een belangrijke werkgever is.

De president stelt ook voor een wet over beschermde diersoorten bij te stellen. Door de wet zijn volgens zijn stafchef in het Noord-Westen van de VS, waar veel natuurgebieden voorkomen, duizenden banen op de tocht komen te staan.

Bush zal woensdag zijn begrotingsvoorstellen aan het Congres voorleggen. De totale Amerikaanse begroting zal in het volgende begrotingsjaar, dat op 1 oktober begint, naar schatting 1,51 biljoen (1510 miljard) dollar bedragen. Het begrotingstekort zal volgens het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres ongeveer 327 miljard dollar bedragen, 25 miljard dollar minder dan het recordbedrag van het huidige begrotingsjaar. (Reuter)