Blydenstein-Willink duikelt, Heineken naar nieuw record

AMSTERDAM, 27 JAN. Gestuurd door de beurzen van Frankfurt en Londen openden de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen hoger. Bij lage omzetten bereikte Heineken een nieuw "all time high' en duikelde Blydestein-Willink 3,50 gulden.

AMSTERDAM De januari-rally, die de aandelenkoersen in Amsterdam de eerste weken van dit jaar heeft bezig gehouden, zette vanmorgen rustig door. De inspiratie kwam deze keer echter niet uit Wall Street maar van de Londense effectenbeurs. In Londen openden de aandelenkoersen scherp hoger. Het bericht dat de conservatieven in de "polls' weer voor liggen op Labour zorgt voor opgewektheid onder de Britse beleggers. De omzetten op het Damrak bleven dun. De EOE-index, die de week vrijdag afsloot op 292,99 punten, noteerde om 13.00 uur 1,37 punt hoger.

De Amsterdamse blik op het buitenland vertaalde zich vanmorgen speciaal in aandacht voor de chemiefondsen. In Frankfurt bestond vanuit het buitenland ook behoorlijke belangstelling voor chemie-fondsen. Daardoor waren DSM en Akzo op het Damrak gevraagd. Voor DSM kwam daar nog een positief rapport bij van een grootbank. Daarin wordt de intrinsieke waarde van een aandeel DSM geschat op 126 gulden. DSM wist daarop 1,10 gulden te stijgen tot 104,80 gulden. Akzo werd in de chemie-euforie meegetrokken tot een winst van een gulden op 138,40 gulden.

Onder de internationals was de invloed van de herstelde dollar te zien. De Amerikaanse munt krabbelde op na de klap die het vrijdagavond in New York kreeg te verwerken. De dollar sloot vrijdagavond op 1,7965 gulden en kon zich vanmorgen herstellen tot 1,81 gulden. Als gevolg daarvan trokken Koninklijke Olie en Unilever beide een paar dubbeltjes aan.

Heineken bereikte een nieuw "all time high' op 170,40 gulden, bijna een gulden hoger dan het slot van vrijdag. Volgens handelaren was er geen duidelijk oorzaak voor de zoveelste koerswinst van de afgelopen dagen te vinden. “Heineken beweegt in de lijn van de markt. De omzetten zijn beperkt. Beleggers stappen nu nog even in om mee te profiteren van de opwaartse druk op de koers”, aldus een hoekman vanmorgen.

Op de lokale markt was Blydenstein-Willink lager in reactie op het aangekondigde tegenvallende resultaat in de tweede helft van het vorig jaar. De koers duikelde 3,50 gulden omlaag naar 30,50 gulden zonder dat daar kopers tegenover stonden. Smit Internationale was een daalder beter op 44,50 gulden op berichten dat er een grote order met een Russische rederij was afgesloten. De obligatiemarkt lag er vanochtend vrijwel roerloos bij.

LONDEN In Londen werd positief gereageerd op de uitkomst van een enquête die uitwees dat de conservatieven de leiding weer hebben overgenomen van de Labour-partij. Hoop op een renteverlaging zorgde voor nog meer opgewektheid. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 14,9 punten lager sloot op 2.510,4 punten, noteerde omstreeks het middaguur 25,8 punten hoger.

FRANKFURT Geselecteerde aankoop van Duitse chemische fondsen zorgde voor een winst van ruim 10 punten van het Dax-koersgemiddelde. Het volume bleef echter laag. Angst voor stakingen in de metaalsector hangt over de markt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 4,8 punten lager sloot op 1.664,77 punten, noteerde omstreeks het middaguur 17,36 punten hoger.

TOKIO De beurs van Tokio begon de week met een saaie handelssessie. In dunne handel sloten de aandelenkoersen vanmorgen iets lager. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 65,04 punten lager op 21.007,11 punten.