Bij Postbank verdwijnen 130 banen

AMSTERDAM, 27 JAN. Door een reorganisatie bij NMB Postbank zal het aantal staffuncties met 5 procent worden ingekrompen. Dat komt neer op een verlies van 130 banen. De Raad van Bestuur heeft dit vanochtend meegedeeld, naar aanleiding van uitspraken van vakbondsvertegenwoordigers die menen dat er 1000 banen op de tocht staan.

De vakbonden baseren zich daarbij het op regulier overleg. Daaruit is gebleken dat de NMB Postbank het aantal computercentra wil terugbrengen van zes tot drie. Ook zou de bank, in navolging van andere banken, facilitaire diensten zoals de kantine, bewaking en de drukkerij willen uitbesteden.

De NMB Postbank vindt het nog te vroeg om over personeelsinkrimping binnen de computercentra te praten. Deze zomer zal het concern een onderzoek afronden naar de organisatie van deze centra binnen de bank.

Volgens bestuurder D. Hamaker van de Dienstenbond FNV heerst er binnen de computerdivisie van NMB Postbank inderdaad een behoorlijke overcapaciteit. “Maar onze grote angst is dat een reorganisatie behoorlijke gevolgen voor het personeel zal hebben. Het gaat veelal niet om de hoogst gekwalificeerde mensen, operators, en die zijn moeilijk te herplaatsen.”

Bij NMB Postbank zegt mr. G. van Maanen van de Raad van Bestuur dat “de hergroepering van de giroverwerkingscentrales slechts geringe gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid”. Daarnaast meent Van Maanen dat uitspraken van de vakbondsvertegenwoordigers over het verlies van ruim 1000 banen niet berusten op plannen die bij de bank leven. Ook zou er tijdens het regulier overleg niet over gesproken zijn.

Anderhalf jaar geleden kondigde de Postbank aan dat tot 1996 ongeveer 2100 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen als gevolg van de automatisering van het betalingsverkeer. Het nu aangekondigde verlies van 130 banen komt bovenop deze reorganisatie.