Avondklok na verkiezing in Mauretanië

NOUAKCHOTT, 27 JAN. In twee Mauretaanse steden is een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld nadat de oppositie de regering had beschuldigd van grootscheepse fraude bij de vrijdag gehouden presidentsverkiezingen en het resultaat had verworpen. Buitenlandse waarnemers hebben alle deelnemers van geknoei beschuldigd.

Volgens de autoriteiten heeft de huidige president, Maaouiya Ould Sid-Ahmed Taya, 63 procent van de stemmen gekregen en zijn belangrijkste tegenstander, Ahmed Ould Daddah, ruim 32 procent. De opkomst bedroeg ongeveer 50 procent. Het waren de eerste verkiezingen sinds Mauretaniës onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960.

Daddah heeft het Hooggerechtshof gevraagd de uitslag ongeldig te verklaren. Een presidentiële woordvoerder legde dit uit als een bewijs dat Daddah geen democraat is.

De avondklok is van kracht in de hoofdstad Nouakchott en in de havenstad Nouadhibou, de economische hoofdstad van het verarmde Noordafrikaanse land. Een woordvoerder van Daddahs oppositionele Verenigde Democratische Krachten zei dat het leger schietend een eind had gemaakt aan een protestbijeenkomst in Nouadhibou, waarbij vijf doden en een onbekend aantal gewonden waren gevallen. Volgens een Spaanse zakenman die in Nouakchott arriveerde ziet Nouadhibou eruit als een garnizoensplaats.

Diplomaten en andere waarnemers zeiden over duidelijke bewijzen te beschikken van verkiezingsfraude, naast gewone fouten, al met al voldoende om de uitslag te beïnvloeden. Duizenden mensen konden geen stem uitbrengen omdat ze geen stemkaart hadden of omdat hun naam niet op de kiezerslijsten voorkwam. Onuitwisbare inkt waarmee mensen die hun stem hadden uitgebracht werden gemarkeerd, bleek gemakkelijk uit te wissen.

Ould Daddah, minister in de eerste regering na de onafhankelijkheid, kon rekenen op grote steun onder het zwarte deel van de bevolking. Volgens organisaties voor de mensenrechten wordt de zwarte minderheid zwaar onderdrukt door de Arabische meerderheid en zijn folteringen en standrechtelijke executies aan de orde van de dag. Kolonel Taya, die in 1984 de macht greep, spant zich in Mauretanië meer in de Arabische wereld te betrekken. (Reuter, AP)