Amerikaanse acteur Ferrer overleden

NEW YORK, 27 JAN. De Amerikaanse acteur en regisseur Jose Ferrer, die vooral in de jaren vijftig opzienbarende toneel- en filmrollen heeft vertolkt, is gisteren in een ziekenhuis in Florida op 80-jarige leeftijd overleden.

Ferrer, geboren in Puerto Rico, maakte zijn debuut op Broadway in 1935. Hij verwierf later de reputatie van een betrouwbare 'professional', die voor vele uiteenlopende rollen inzetbaar was. Zo speelde hij op Broadway onder meer in Othello, The Silver Whistle en in Noel Cowards musical The Girl who came to supper.

Enkele vooraanstaande filmrollen vertolkte Ferrer in Joan of Arc, 1948, in Moulin Rouge, 1953, en in Cyrano de Bergerac. Voor de hoofdrol in de laatste film ontving hij in 1950 een Oscar. Ruim tien jaar later ontpopte hij zich als de sadistische tegenspeler van Peter O'Toole in Lawrence of Arabia.

Als regisseur bracht Ferrer in de jaren vijftig produkties op zijn naam als The Shrike, Cockleshell Heroes en I Accuse, over de Dreyfus-affaire, en Return to Peyton Place. (AP/Reuter/AFP)