Wereldbank: milieu in O-Azië kost 200 mld

BANGKOK, 25 JAN. Oost-Azië heeft in de jaren negentig 200 miljard dollar aan milieu-investeringen nodig. Dat heeft Gautam Kaji, directeur van de Wereldbank voor Oost-Azië en het gebied rondom de Stille Oceaan, gisteren gezegd op een conferentie in Bangkok.

Dat geld kan niet alleen worden opgebracht door overheden. Ook het bedrijfsleven moet een duit in het zakje doen, aldus Kaji. Kaji zei gekant te zijn tegen een milieubeleid dat de economische groei remt, tegen overmatige controle op het bedrijfsleven en wil dat milieukosten en milieubaten tegen elkaar worden afgewogen.

Kaji noemde het Industriële Milieufonds van Thailand een goed voorbeeld van de rol die de particuliere sector kan vervullen in de milieuzorg. Onder dat fonds stort een bedrijf aan het begin van elk jaar een waarborgsom in het fonds. Dat geld wordt stukje bij beetje terugbetaald, elke keer als het bedrijf afval inlevert bij een verwerker.

De Wereldbank heeft vorig jaar 10 procent van zijn leningen aan Oost-Azië besteed aan milieu-projecten, aldus Kaji. Dit jaar wordt dat 15 procent en volgend jaar 20. In totaal staan er voor de volgende vier jaar 40 milieuprojecten in Oost-Azië op de lijst van de Wereldbank met een totale waarde van 4,3 miljard dollar, aldus Kaji. (Reuter)