Wegens slechte resultaten moedermaatschappij in VS; Top IBM-Japan lager salaris

TOKIO, 25 JAN. IBM-Japan zal dit jaar het salaris van de directie fors verminderen wegens tegenvallende bedrijfsresultaten over 1991. Salarissen van het hoger management zullen worden bevroren, totdat de prognoses voor de Japanse vestiging gunstiger worden. Dat heeft een woordvoerder van IBM-Japan gisteren in Tokio bekendgemaakt.

De bestuursvoorzitter van IBM-Japan zal het komend jaar 10 procent minder verdienen, hoofddirecteuren 8 procent en gewone directeuren 5 procent. In totaal raken 33 topmensen een deel van hun salaris kwijt.

International Business Machines Inc., de moedermaatschappij van IBM-Japan in de Verenigde Staten, meldde vorige week voor het eerst in zijn tachtigjarige bestaan een verlies. Over 1991 bedroeg het verlies 2,8 miljard dollar (4,5 miljard gulden). Analisten zeggen dat de verliezen zijn ontstaan door toegenomen mondiale competitie en het onvermogen van de IBM-leiding om daarop te reageren.

De Japanse directeuren zijn tot nu toe de enige IBM-directeuren die door een zelf opgelegde salariskorting de verantwoordelijkheid voor het verlies op zich nemen. Volgens ingewijden overweegt IBM ook het salaris van zijn directeuren in de Verenigde Staten te beknotten.

De vermindering van directie-salarissen zijn in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Japan een heet hangijzer geworden. Japanse topmanagers en enkele regeringsfunctionarissen stellen dat hun Amerikaanse collega's te veel betaald krijgen. Ook zouden ze hun verantwoordelijkheid voor slechte bedrijfsresultaten ontwijken door geen salarisvermindering te nemen.

Bij IBM moesten vorig jaar wereldwijd 20.000 man weg. Die doelstelling werd met 9.000 overschreden. Dit jaar moeten wereldwijd nog eens 20.000 werknemers vertrekken. (AP)