Top van Internatio-Muller wordt flink afgeslankt

ROTTERDAM, 25 JAN. Het Rotterdamse conglomeraat Internatio-Müller (IM) zal in het kader van de concentratie op de kernactiviteiten installatietechniek en handel de staf op het hoofdkantoor “substantieel reduceren”. Twintig van de vijftig functies komen te vervallen. Hiermee volgt het bedrijf aanbevelingen uit een rapport van adviesbureau McKinsey.

McKinsey onderzocht op verzoek van IM hoe het hoofdkantoor moest worden aangepast aan de nieuwe samenstelling van het concern. Internatio verkocht het afgelopen jaar zo'n twintig bedrijven waaronder Koning en Hartman in Delft en Dru en VIM in Ulft, die niet tot de kernactiviteiten behoren.

In haar rapport adviseert McKinsey het Rotterdamse bedrijf om bepaalde centrale diensten, zoals steun bij automatisering van de dochterondernemingen, over te laten aan de werkmaatschappijen. Het afstoten van de taken kost twintig arbeidsplaatsen. Gekeken zal worden of de betrokkenen op andere plaatsen in het concern kunnen worden ingezet. Een woordvoerder van IM verwacht dat dat slechts voor een beperkt aantal mensen zal lukken. Met de overige werknemers zal een regeling getroffen worden.

Een andere maatregel is het onder eén gemeenschappelijke directie brengen van de ruim twintig installatiebedrijven van IM. Deze bedrijven zullen verder gaan onder de noemer IM-installatietechniek. Voorheen waren deze bedrijven verdeeld over de sectoren elektrotechniek, infratechniek en werktuigbouw. IM-installatietechniek was in 1991 goed voor een omzet van 1,3 miljoen gulden. In totaal werken er 6.700 mensen bij de aangesloten bedrijven. IM verwacht over 1991 een totale omzet van 2,8 miljard gulden (1990: 2,9 miljard gulden).

IM maakte in april 1991 bekend dat het zich wilde terugtrekken op de kernactiviteiten installatietechniek en handel. Belangrijke bedrijven in de handelspoot van IM zijn geneesmiddelenhandel Interpharm en drogisterijgroothandel Dynadro.

Niet bekend