Seles veegt Fernandez in finale van de baan

MELBOURNE, 25 JAN. Mary-Joe Fernandez heeft zich vandaag, in de eindstrijd van de Open Australische kampioenschappen, weer moeten onderwerpen aan het ijzeren regime van Monica Seles. De regerende kampioene begon zonder een tactisch plan aan de eindstrijd maar had dat ook niet nodig. Fernandez had een strategie bedacht, maar kwam er eigenlijk niet aan toe.

De uitslag liet geen enkele twijfel bestaan over de krachtsverhoudingen op de baan: 6-2 6-3. Twee dagen eerder had de Amerikaanse tegen Sabatini nog aanvallend tennis kunnen spelen, vandaag joeg Seles Fernandez met striemende slagen van de ene kant van de baan naar de andere.

Het compliment voor Seles dat Fernandez onmiddellijk na de wedstrijd uitsprak was terecht. De Joegoslavische werd in de eerste game even verrast door een paar aanvalspogingen van haar opponente. Dat was even dapper als onverstandig. Zeker in het begin van een wedstrijd kan de vijfvoudige Grand-Slamkampioene de ballen nog precies slaan waar zij wil.

Mary-Joe Fernandez, die ruim twee jaar geleden haar enige partij van de twaalf ontmoetingen met Seles won en vorig jaar in de halve finale van Melbourne “slechts' met 7-9 in de derde verloor, werd hard gestraft voor haar overmoedige begin. Pas twintig minuten na die eerste drieste pogingen succes aan het net te vinden, waagde Fernandez het weer.

Zij haalde een enkel puntje, veroverde zelfs twee opslagbeurten van Seles, maar won niet een van de vier eigen service-games. Seles bleef haar grotere macht ook in de tweede set gebruiken voor het opjagen van de tegenstander. De score liep opnieuw op tot 4-0 en pas toen stapte Fernandez over op gevarieerder spel. Op naar het net, een paar schitterende dropshotjes, maar Seles, die tijdens het toernooi tegen Anke Huber één keer in moeilijkheden is geweest, hield het racket dat zij als zweep gebruikte om Fernandez te slaan, vast in haar handen. Na vijf kwartier was haar elfde overwinning op Mary-Joe Fernandez, haar eerste Grand-Slamsucces in 1992. Voor Monica Seles was het de negentiende finale in successie, haar vier Grand-Slamzege. Vorig jaar won ze behalve Australië ook Parijs en New York. Voor het toernooi van Wimbledon meldde zij zich ziek. In Melbourne verloor de Joegoslavische slechts één set: in de kwartfinale tegen Leila Meskhi uit Georgië. Seles verdiende met deze overwinning 270.000 dollar. (ANP/AP)