Reinhard Heydrich

In "Besluit tot uitroeiing miljoenen joden in 1942 snel genomen' schrijft redacteur Frits Groeneveld (NRC Handelsblad, 21 januari) dat Reinhard Heydrich, de hoofduitvoerder van Hitlers vernietigingsmachine, in 1942 door Britse agenten in het Tsjechische dorp Lidice zou zijn geliquideerd.

Hierin vergist hij zich echter. De aanslag had plaats in Praag-Liben, op 27 mei 1942, en werd uitgevoerd door een aantal in Engeland door de SOE (Special Operations Executive) opgeleide Tsjechische commando's. Een week na de aanslag bezweek Heydrich aan zijn verwondingen.

Nadat bij de Gestapo een tip was binnengekomen dat de daders bij Lidice waren geland, meldden de nieuwsberichten op 11 juni dat tegen het dorp Lidice "strenge maatregelen' waren genomen: “De mannelijke inwoners zijn doodgeschoten, de vrouwen naar concentratiekampen weggevoerd, de kinderen zullen een passende opvoeding krijgen. Het hele dorp is met de grond gelijk gemaakt; de naam van de plaats is voorgoed van de aardbodem weggevaagd”.

Dit laatste is echter nooit gebeurd. De verontwaardiging in de wereld was groot; op 12 juli 1942 veranderde de Amerikaanse stad Stern Park Gardens, Illinois, als een van de eerste steden, haar naam in Lidice. De naamsveranderingen breidden zich uit over geheel Amerika en enkele landen in Zuid-Amerika volgden het Amerikaanse voorbeeld.

De zeven mannen die betrokken waren bij de aanslag en die zich hadden verschanst in de crypte van de Tsjechisch-orthodoxe St. Cyrillus-en-Methodius-kerk in Praag, stierven op 18 juni 1942, na een zes uur durende strijd met een bataljon SS'ers.