Recordwinst voor olieconcern Exxon

NEW YORK, 25 JAN. Voor Exxon, de grootste oliemaatschappij van de Verenigde Staten, heeft 1991 een recordwinst opgeleverd. Topman L.G. Rawl maakte gisteren bekend dat de winst in 1991 is uitgekomen op 5,6 miljard dollar tegen een winst van 5,01 miljard dollar in 1990. De omzet verminderde iets, van 116,94 miljard tot 116,34 miljard dollar.

Driekwart van de winst maakte Exxon in het buitenland, dat ook verantwoordelijk was voor de gehele winstgroei. De stijging van de winst kwam vrijwel helemaal in het eerste kwartaal van vorig jaar tot stand, toen de Golfcrisis uitbrak. De belangrijkste bijdragen van de winst kwamen van een grotere verkoop van aardgas, een grotere verkoop van olieprodukten, meer olieproduktie in de Noordzee en “aanzienlijk lagere” financieringskosten.

Van negatieve invloed op de resultaten waren de lagere olieprijzen en de slepende verkoop van aardgas in de VS. Ook de aanhoudend zwakke marktomstandigheden voor chemicaliën, steenkool en koper deden de winstontwikkeling geen goed, aldus Rawl.

In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar zag Exxon haar winst dalen van 1,55 miljard tot 1,12 miljard dollar. De kwartaalomzet nam af van 35,12 miljard dollar tot 30,78 miljard dollar.

Voor concurrent Chevron verliep 1991 minder voorspoeding. Deze oliemaatschappij meldt dat de winst over '91 is gedaald van 2,2 miljard tot 1,3 miljard dollar. Ook de omzet verminderde en wel van 42,6 miljard tot 40,9 miljard dollar.

De winst in het laatste kwartaal van vorig jaar zakte van 633 miljoen tot slechts 39 miljoen dollar bij een omzet die van 13,8 miljard dollar achteruit ging tot 10,4 miljard dollar. In deze resultaten is een voorziening van 244 miljoen dollar inberepen, waarvan 185 miljoen dollar is bestemd voor de afslanking van de raffinaderij in Port Arthur (Texas).

Volgens bestuursvoorzitter Ken Derr is de winstdaling veroorzaakt door lage olie- en gasprijzen, kleine marges bij de raffinaderijen en door de recessie in de VS.