Overweldigende interesse voor staatsobligaties

AMSTERDAM, 25 JAN. De belangstelling van beleggers voor staatsleningen is op het moment zo groot dat de staat binnen drie weken van het nieuwe jaar de financieringsbehoefte voor dit jaar (circa 45,4 miljard gulden) reeds voor bijna 40 procent heeft gedekt.

De drie staatsleningen die vanaf 1 januari zijn uitgegeven hebben tot nu toe rond 17 miljard gulden opgeleverd. De overweldigende belangstelling was het opmerkelijke gevolg van de beslissing van de Bundesbank in december om de rente, waaraan de Nederlandse is gekoppeld, te verhogen tot het hoogste niveau sedert de Tweede Wereldoorlog. Normaliter maakt een hoge rente beleggen in obligaties minder aantrekkelijk, maar marktpartijen meenden dat met de verhoging van het Duitse disconto tot een niveau van acht procent het hoogste punt van de rentecyclus is bereikt.

Veel beleggers meenden dat de CAO-onderhandelingen in Duitsland een bescheiden loonstijging zouden opleveren. Een kleine loonstijging, waardoor de inflatie beperkt blijft, laat de Bundesbank ruimte later dit jaar de rente te verlagen.

Deze verwachting werd overigens deze week zwaar op de proef gesteld als gevolg van de hoge looneisen die bonden in Duitsland op tafel hebben gelegd. Bovendien hebben verschillende functionarissen van de Bundesbank de afgelopen tijd laten weten dat een lagere rente voorlopig niet aan de orde is.

Op de twee staatsleningen, waarop deze week de inschrijving openstond via het toonbanksysteem, is tot en met gisteren voor 14,1 miljard gulden ingeschreven. De inschrijvingsmogelijkheid op de tienjarige lening met een rente van 8,25 procent is gisteren beëindigd. Deze lening heeft 10 miljard gulden opgebracht. De belangstelling voor de staatslening was zo groot dat de gemiddelde uitgiftekoers uitkwam op 99,46 procent. Het effectieve rendement (het totale rendement op jaarbasis) komt daardoor uit op 8,33 procent, het laagste niveau sedert maart 1990. De staat heeft dus goedkoop een fors bedrag kunnen lenen.

Een woordvoerder van het ministerie van financiën zei zeer tevreden te zijn over de uitkomsten van de tienjarige lening. Deze lening was volgens handelaren vooral gevraagd bij buitenlandse institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen) die erop anticiperen dat het rendementsverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties kleiner zal worden.

De kooplust van de buitenlanders richtte zich met name op de 10-jarige lening. Een handelaar: “Ik verwacht dat deze lening zeer druk verhandeld zal worden. Het wordt de graadmeter voor de stemming op de obligatiemarkt.”

De uitgifte van de 15-jarige lening gaat maandag verder door. “Waarschijnlijk is de Agent van Financiën niet tevreden over de opbrengst tot nu toe”, aldus een obligatiehandelaar. Deze lening heeft een rentepercentage van 8,75 procent. De laatste uitgiftekoers was 99,45 procent. Er is tot en met gisteren voor 4,1 miljard gulden op ingetekend. Bij een toonbanklening wordt de emissiekoers iedere dag opnieuw vastgesteld, zodat snel kan worden gereageerd op wijzigingen in de marktrente.