Opvallende winst Stad R'dam op kalme beurs

AMSTERDAM, 25 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs heeft de week kalm afgesloten. De aandelenkoersen hadden de neiging licht terug te lopen. Een opvallend fonds was Stad Rotterdam, waarvan de koers enkele procenten steeg na overnamegeruchten.

De stemming in Amsterdam was een weerspiegeling van de gang van zaken op andere effectenbeurzen en met de afwachtende houding die veel beleggers aannamen in verband met de vandaag beginnende bijeenkomst van de G7, de zeven grote industrielanden.

Aan de orde bij de G7 is ondermeer de lage koers van de dollar. Diverse Duitse monetaire autoriteiten lieten de afgelopen tijd al weten dat de Bundesbank niet van plan is de rente te verlagen om de dollar te ondersteunen.

De stemmingsindex leek gisteren even het peil van donderdag van 120,9 vast te kunnen houden, maar de index eindigde 0,2 punt lager op 120,7. De koersindex ging van 202,2 naar 202.

Ook de omzet was wat gematigder dan de afgelopen dagen met een totaal van bijna 2,4 miljard gulden. De aandelen namen hiervan slechts 466 miljoen gulden voor hun rekening. De obligaties waren weer goed voor 1.892 miljoen gulden, maar opnieuw bij iets lagere koersen.

Steeds minder hoog wordt de kans geschat op een renteverlaging in Duitsland, gezien de hoge loooneisen die bij onze Oosterburen op tafel zijn gekomen.

De meest verhandelde lening in Amsterdam was de eerste staatslening van dit jaar met een rente van 8,25 procent.

Door de dunner geworden markt kwamen bij de actieve aandelen soms wat grotere schommelingen voor, maar aan het slot weken de meeste koersen vaak slechts enkele dubbeltjes af van het slot van donderdag.

Een forse stijger was verzekeraar Stad Rotterdam na geruchten dat Amev zijn belang van tien procent opvoert. Amev, dat sedert vorig jaar deel uitmaakt van het Nederlands-Belgische conglomeraat Fortis, weigerde ieder commentaar.

Via de acquisitie van Stad Rotterdam zou de financiële gigant Fortis de verzekeringspoot, die nu te klein wordt geacht, kunnen uitbreiden. Amev kan het belang in Stad Rotterdam vrij geruisloos uitbreiden, ondanks de Wet melding zeggenschap in beursgenoteerde ondernemingen, die op 1 februari van kracht wordt. De volgende grens voor het melden van een aandelenbelang ligt pas op 25 procent.

Feit is dat Stad Rotterdam al jaren te boek staat als een ideale overnamekandidaat. De koers/winst verhouding van de verzekeraar is daardoor nog steeds hoger dan andere financiële waarden. De directie van de verzekeraar heeft keer op keer laten weten niet overgenomen te willen worden.

Maar vorig jaar daalde de koers van Stad Rotterdam meer dan tien procent terwijl de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs gemiddeld dertien procent stegen. Hierdoor is een groot deel van de koerswinst die sedert 1988 werd geboekt, ongedaan gemaakt.

Vooruitlopend op de meldingsplicht kwam Domtorentjes Beheer met het bericht dat zij een belang van 8,3 procent in Rood Testhouse bezit en vijf-procentsbelangen in Landré en Glinderman en Nedap.

De al lange tijd smeulende overnamegeruchten bij Heineken worden aangewakkert door het bod van het Zwitserse Nestlé op de Franse producent van mineraalwater Perrier. Heineken boekte ook deze week weer enige koerswinst tot vlak onder de 170 gulden, maar de omzetten waren niet groot.