Nieuwe ingreep rechter in ruzie binnen VHS

ROTTERDAM, 25 JAN. De Rotterdamse rechtbank heeft de Rotterdamse advocaat mr. H.F.J. Joosten benoemd tot bestuurslid van de stichting prioriteit VHS. De benoeming is een gevolg van een slepende ruzie tussen de directie van het in surséance verkerende vastgoedfonds VHS en de R&R Group of Companies van mr. R.G.F. Meier Mattern en diens omstreden adviseur Robert Doorn. De laatste werd vorig jaar wegens vermeende zwendel met aandelen aan Zwitserland uitgeleverd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

Directievoorzitter G.V.M Witteveen van VHS sprak gisteren van “een overwinning van de directie op R&R”. De Rotterdamse rechter volgde gisteren de voordracht van de bewindvoerder van VHS, mr. A.L. Leuftink. Deze had tijdens de zitting gepleit voor de benoeming van gezaghebbende bestuurder van onberispelijk gedrag, die niet aan VHS is verbonden. Joosten is naast advocaat ook lid is van de Ondernemingskamer bij het Gerechtshof in Amsterdam.

Binnen VHS vechten al geruime tijd minderheidsaandeelhouders, onafhankelijke commissarissen, directie en bewindsvoerders tegen grootaandeelhouder R&R, die 36 procent plus alle prioriteitsaandelen in handen heeft. R&R zou “slecht” onroerend goed hebben ingebracht. Ook is er onenigheid over vorderingen. Onder de commissarissen zijn voormalig KLM-topman S. Orlandini en ex-parlementariër H. van den Bergh. Naar de hele zaak loopt nog een enquête van de Ondernemingskamer.

Meier Mattern verloor vorige week al een kort geding dat VHS tegen hem had aangespannen, nadat hij als enig overgebleven bestuurslid van de stichting prioriteit VHS een buitengewone aandeelhoudersvergadering had uitgeschreven. Op de agenda stond het ontslag van de directie en de overige commissarissen. VHS voerde aan dat zo'n besluit door ten minste twee bestuursleden moet worden genomen.

De nu door de Rotterdamse rechter als bestuurslid van de stichting prioriteit VHS aangewezen advocaat Joosten moet volgens de rechter op zijn post blijven tot er definitief in de samenstelling van het bestuur is voorzien.