Hoge straf militairen in El Salvador

SAN SALVADOR, 25 JAN. Twee officieren van het leger van El Salvador zijn gisteren beide tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de moord op zes jezuieten en twee van hun werknemers, in 1989. Kolonel Guillermo Benavides Moreno en luitenant Yussihi René Mendoza kregen hiermee de maximale vrijheidsstraf in hun land.

De veroordeling komt amper twaalf uur nadat het parlement van El Salvador instemde met een amnestieregeling waarbij leiders van het linkse verzet naar het land kunnen terugkeren om op 1 februari het begin van het formele staakt-het-vuren in de 12 jaar oude burgeroorlog mee te maken.

De amnestie heeft een brede basis maar betekent niet dat officieren van het Salvadoraanse leger die betrokken zijn geweest bij ernstigste schendingen van de rechten van de mens ervan kunnen profiteren, zoals door de regering in San Salvador werd nagestreefd. Toch werd de wet unaniem aangenomen door het parlement, dat wordt beheerst door de rechtse Arena-partij van president Alfredo Cristiani. (AP, AFP)