Gewonden bij treffen met politie in Algiers

ALGIERS, 25 JAN. In Algerije is het gisteren tot een treffen gekomen tussen agenten en moslims. Veiligheidstroepen vuurden vlak voor het traditionele vrijdaggebed waarschuwingsschoten af om de menigte die zich voor de Es Sunna moskee in de wijk Bab El-Oued had verzameld uiteen te jagen. Er vielen volgens ooggetuigen verscheidene gewonden, maar geen doden.

Bab El-Oued staat bekend als een bastion van het FIS, het fundamentalistische Front van de Islamitische Redding. De agenten openden het vuur om militanten te verspreiden die probeerden luidsprekers te installeren en de straten rondom de moskee te bezetten, zo meldde het Algerijnse persbureau APS. Na het gebed braken bij dezelfde moskee opnieuw ongeregeldheden uit waarbij de politie enkele schoten loste.

De gebedsdiensten van gisteren waren de eerste grote islamitische bijeenkomsten sinds de autoriteiten deze week aankondigden dat in de moskeeën geen politiek mag worden bedreven. Het FIS heeft inmiddels een nieuwe leider aangewezen, na de arrestatie van Abdelkader Hachani. Het is Othmane Aissani, die in oktober ook al de functies van Hachani waarnam toen deze in de gevangenis zat. De vervanging is een automatische procedure, aldus het FIS. Hachani werd woensdag opgepakt omdat hij volgens het ministerie van defensie militairen aanzette tot ongehoorzaamheid.

Andere leiders van het FIS gingen gisteren door met pogingen het leger te beïnvloeden. In een volgepakte Kouba-moskee zei Mohamed Siad namens het FIS: “Schiet niet op een broeder, zelfs niet als je officieren je daartoe het bevel geven”. Hij vervolgde: “De islamitische staat is niet langer het idee van een groep maar een lied dat gezongen wordt door baby's, bejaarden en vrouwen in alle hoeken van Algerije”. (AP, AFP, Reuter)

Een grote politiemacht versperde gisteren in Algiers islamitische fundamentalisten de weg naar een naburige moskee waar tijdens het gebed geprotesteerd zou worden tegen de arrestatie deze week van leiders van het Front van de Islamitische Redding. (Foto EPA)