70 km DDR-archieven in stichting

BONN, 25 JAN. Alle archiefbestanden uit de vroegere DDR, in totaal omstreeks 70 kilometer materiaal, zullen administratief worden ondergebracht in een stichting die door de centrale (Westduitse) archiefdienst in Koblenz zal worden bestuurd. Dit heeft de Bondsdag besloten.

Het besluit betekent niet dat alle archiefmateriaal ook metterdaad verhuist naar West-Duitsland. Dat zal bijvoorbeeld niet gebeuren met de dossiers van de vroegere Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi), waarover uitdrukkelijk is afgesproken dat die in de vroegere DDR blijven.

De centrale registratie moet bijvoorbeeld onderzoek en geschiedschrijving vergemakkelijken. De CDU-fractie sprak van “een bouwsteen voor onderzoek van het onrechts-regime in de DDR”. Volgens de SPD is er, na de regeling van het recht op inzage in Stasi-dossiers, nu ook op archiefgebied wetgeving die de wetenschap kan gebruiken en “waarmee alle 80 miljoen Duitsers kunnen leven”. De archieven van de SED, die de macht had in de DDR, zijn beschikbaar gesteld door haar opvolgster, de PDS.