Zuid-Korea bouwt hotel en fabriek in Noord-Korea

SEOEL, 24 JAN. Het Zuidkoreaanse concern Daewoo zal in Noord-Korea een hotel en een kledingfabriek bouwen. Bestuursvoorzitter Kim Woo-Chung van de Daewoo-groep is dat gisteren in de hoofdstad Pyongyang overeengekomen met de Noordkoreaanse vice-premier Kim Dal-Hyon.

Kim Woo-Chung is de eerste belangrijke Zuidkoreaanse zakenman die een bezoek brengt aan Noord-Korea. Vorige maand sloten beide landen een non-agressie verdrag, dat ook tot doel had economische en andere uitwisselingen te bevorderen. De Daewoo-directeur brengt een handelsbezoek van een week aan Noord-Korea. De bedrijvengroep Daewoo is actief in scheepsbouw, auto-assemblage en de bouw van onroerend goed.

Daewoo zal onder meer een kledingfabriek bouwen in de 50 kilometer ten noorden van de grens gelegen stad Haeju. Met deze investering is omgerekend ruim 500 miljoen gulden gemoeid. De Noordkoreaanse regering wil van Hauju een handelsgebied maken, uitsluitend voor Zuidkoreanen. In de hoofdstad Pyongyang zal Daewoo een hotel bouwen van 900 miljoen gulden.

Noord en Zuid-Korea hebben sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) op vijandige voet met elkaar geleefd. Tussen de landen bestaan nog steeds geen officiële communicatielijnen en handelsbetrekkingen. De onofficiële, indirecte handel tussen beide landen, via Hongkong en China, bedroeg vorig jaar omgerekend ruim 300 miljoen gulden. In 1990 was dat nog 35 miljoen gulden. (Reuter)