Tong op slot

Nu het alweer een paar dagen flink vriest, zullen er vast weer mensen zijn die met hun tong aan een ijzeren brugleuning vast blijven zitten.

Je leest het elke winter weer in de krant. Probeer het niet! We zijn even naar de wetenschapsredacteuren hier op de krant gegaan en die zeiden onmiddellijk dat zoiets behoorlijk pijn doet. Wat er gebeurt is dat het verschrikkelijk koude ijzer het speeksel op je tong meteen bevriest. Je losscheuren (au! au!) is onmogelijk want dat doet te veel pijn dus je moet wachten tot iemand met een emmer heet water het ijzer warmer maakt. Dat kan lang duren...

Iemand die bij een muziekkorps had gezeten vertelde dat de optocht altijd werd afgelast als het buiten vroor omdat anders misschien de trompetten en trombones aan de lippen van de muzikanten bleven plakken.

Een andere wetenschapsredacteur zei dat als je toch wilt merken hoe het voelt, maar je wilt je tong niet verliezen er ook een andere manier is. Dan moet je je fiets 's nachts buiten laten staan als het een keer vriest (niet op slot natuurlijk) en de volgende ochtend het fietssleuteltje in je mond steken. Dan zul je wat beleven!