Slechts één Vietnamees naar Praag

PRAAG/ DEN HAAG, 24 JAN. Tsjechoslowakije zal slechts één van de 24 uitgeprocedeerde Vietnamezen die Nederland zullen worden uitgezet, toelaten. Het gaat om een man die over zodanige papieren beschikt dat hij geen visum voor Tsjechoslowakije nodig heeft. Dat is vernomen in kringen op het ministerie van buitenlandse zaken in Praag. De woordvoerder van de Tsjechoslowaakse minister van binnenlandse zaken, J. Langos, onthield zich vanochtend van commentaar.

Vorige week nog verklaarde J. Michovsky van het Tsjechoslowaakse ministerie van buitenlandse zaken dat Praag alle 24 uitgeprocedeerde Vietnamezen zou toelaten. De lijst met hun namen is vorige week maandag overhandigd aan de Tsjechoslowaakse delegatie die in Den Haag was voor overleg.

Volgens afspraak met Justitie zou Praag uiterlijk vandaag beslissen over het wel of niet toelaten van de 24 betrokkenen, maar vanmorgen was nog geen officieel antwoord ontvangen.

Overleg tussen minister Van den Broek (buitenlandse zaken) en zijn collega Dienstbier, gisteravond, heeft niets opgeleverd. De bewindslieden spraken elkaar tijdens de conferentie in Washington over hulp aan de voormalige Sovjet-Unie. Volgens Dienstbier kunnen de Vietnamezen die dat willen, terugkeren naar Tsjechoslowakije. Geen van de 400 hier verblijvende Vietnamezen wil echter vrijwillig terugkeren naar Tsjechoslowakije, waar zij naar eigen zeggen bloot staan aan intimidatie.

Een woordvoerder Justitie zei in een reactie op de uitspraak van Dienstbier dat de vraag niet is wat er moet gebeuren met mensen die vrijwillig Nederland willen verlaten, maar dat het gaat om onvrijwillige verwijdering uit ons land.