SHV boekt recordwinst 300 miljoen

SHV Holdings, distributie van consumptiegoederen en handel in energie en grondstoffen, heeft in 1991 een recordwinst (voor eigen aandeelhouders) bereikt van wellicht 300 miljoen gulden, zo heeft SHV bekendgemaakt.

De voorlopige cijfers laten zien dat de winst van SHV in 1990 232 miljoen gulden bedroeg. In september vorig jaar werd nog de verwachting uitgesproken dat de winst tenminste die van 1989 (245 miljoen gulden) zou evenaren. Volgens een woordvoerder van het concern hebben de bedrijven in de distributie- en energiesector goede resultaten behaald. Vooral de Makro-groothandels hebben in het vierde kwartaal erg goed gedraaid.

SHV komt later in het jaar bij het uitkomen van het jaarverslag met meer gegevens over omzet en bedrijfsresultaat.

De term "winst voor eigen aandeelhouders' staat voor de nazaten van de acht oprichters en leden van de directie en de raad van commissarissen. SHV, ontstaan in 1896, is een van de grootste familievennootschappen in Nederland waarvan de aandelen grotendeels in handen zijn van de familie Fentener van Vlissingen. In totaal telt het bedrijf ongeveer 700 aandeelhouders. Van de totale winst keert de onderneming een groot deel uit aan partners waarmee ze over de hele wereld samenwerkt.

In het verleden kwam SHV in het nieuws toen het bedrijf zich terugtrok uit Zuid-Afrika, nadat in Nederland enkele Makro-winkels in brand waren gestoken. In december verkocht SHV de helft van een van 's werelds grootste kolenhandelaren SSM Coal aan de Duitse energieproducent Rheinbraun. SSM Coal wil opnieuw in Zuid-Afrika actief worden. Volgens het bedrijf biedt de nieuwe politieke situatie in Zuid-Afrika daar mogelijkheden toe.