Serviërs in Bosnië verwerpen een referendum over uittrede

BELGRADO, 24 JAN. De Servische gemeenschap in Bosnië-Herzegovina verwerpt het houden van een referendum over de onafhankelijkheid van deze Joegoslavische deelrepubliek. Volgens Radovan Karadzic, president van de Servische Democratische Partij in Bosnië-Herzegovina, komt een dergelijk referendum neer op “kiezen voor oorlog”. “In een onafhankelijk Bosnië zijn de Serviërs slechst een tweedehands natie”, aldus Karadzic.

De republiek Servië is in enkele omliggende landen een diplomatiek offensief begonnen. Gisteren arriveerde de Servische president Milosevic in de Turkse hoofdstad Ankara voor een werkbezoek van één dag. Volgens een in Belgrado verschenen communiqué wil Servië Turkije interesseren voor infrastructurele projecten. Naar verwachting zal Milosevic vooral trachten de Turkse erkenning van Kroatië en Slovenië uit te stellen. Turkije heet laten weten deze beslissing “op eigen kracht” te kunnen nemen.

Turkije voelt zich in sterke mate begaan met de moslim-bevolkingsgroepen in enkele Joegoslavische deelrepublieken. In Bosnië-Herzegovina bestaat grote animositeit tussen Serviërs en moslims. (AFP, Reuter)