Salov offerde tegen Van der Wiel gunstig eindspel op aan mogelijk meesterwerk; Boven Wijk aan Zee hangt remisewolk

WIJK AAN ZEE, 24 JAN. Aan de deelnemers en hun goede wil ligt het niet, maar al dagenlang hangt er een dikke remisewolk boven Wijk aan Zee. Ook in de elfde ronde van het Hoogovenstoernooi konden er slechts twee overwinningen begroet worden.

Nikolic maakte met een fraaie winst op Brenninkmeijer een einde aan een bedrukkende reeks van tien(!) remises, terwijl Seirawan een nauwelijks minder uitgebalanceerd rijtje van negen remises afbrak ten koste van Van Wely. De beide koplopers slaagden er niet in hun positie te versterken. Gelfand berustte al spoedig in een puntendeling tegen Hübner. Achteraf bromde de Wit-Rus dat hij een volkomen verkeerde openingskeus had gemaakt. De variant die hij voorbereid had bleek niet al te veel venijn te bevatten. Met enkele gepointeerde manoeuvres maakte Hübner zijn verdediging sluitend en ontnam hij Gelfand het laatste restje vechtlust.

Salov kwam wel dicht in de buurt van het volle punt. Doorgaans krijgt Salov met zijn taaie laveerpartijen de toeschouwers zelden op de banken, maar gisteren stond het levendige tactische gevecht dat hij met Van der Wiel leverde in het middelpunt van de belangstelling. De Nederlander was niet de enige die verrast werd door het vlijmscherpe stukoffer dat Salov op hem losliet. Geruime tijd zag het ernaar uit dat de witte stelling zou bezwijken onder de druk, maar hardnekkige verdediging en een foute taxatie van zijn tegenstander hielden Van der Wiel op de been. Na afloop schudde Salov misprijzend het hoofd over zijn domheid. “Ik kon een erg gunstig eindspel krijgen, maar in plaats daarvan moest ik zo nodig proberen een meesterwerk te creëren.”

Seirawan naderde de leiders tot op een half punt door zijn overwinning op Van Wely, die na de toernooioverwinning nu ook wel het begeerde grootmeesterresultaat uit zijn hoofd kan gaan zetten. Het is de vraag hoe treurig hij daarover moet zijn. De ervaring leert dat spelers die het in zich hebben "automatisch' de grootmeestertitel verwerven. Dat Van Wely het in zich heeft lijdt geen twijfel. Seirawan was na afloop zwaar onder de indruk van de tactische vindingrijkheid waarmee de 19-jarige belofte in een gedrukte stelling van zich af had gebeten. De Amerikaan slaagde erin de nodige valkuilen te omzeilen en trok met een krachtzet na de tijdcontrole het punt naar zich toe.

Kortsjnoi handhaafde zich op een half punt van de leiders door een remise tegen Piket. Wie alleen de zetten doorspeelt moet concluderen dat het een keurige partij van beiden was. Voor de toeschouwers zag het er minder keurig uit doordat beide spelers eerst langdurig nadachten over hun openingszetten en toen in vijf minuten de rest op het bord smeten. Maar ook in die enerverende fase kwam de partij, zoals de bezoekende Jan Timman het uitdrukte, "nergens tot ontlading'.

Nikolic en Brenninkmeijer speelden een hoogst gecompliceerd Botwinnik-gambiet van het Slavisch. Nikolic speelde voortreffelijk, maar was de eerste om toe te geven dat Brenninkmeijer niet veel minder had gespeeld. “In feite speelde hij maar één minder nauwkeurige zet, maar in deze stelling bleek zelfs dat al teveel.”

Sax lijkt op een saai record af te stevenen nu hij ook zijn elfde partij, dit keer tegen Episjin, met remise afsloot. Een nog minder opwekkend record lijkt er weggelegd voor Nunn. Tegen Romero hield hij een iets mindere stand in evenwicht. In de perskamer mijmerde hij dat het ernaar uitziet dat hij voor het eerst in tien jaar een toernooi gaat afsluiten zonder één overwinning.

Wit: Van der Wiel; zwart: Salov

1.e2-e4 c7-c5 2.Pg1-f3 Pb8-c6 3.d2-d4 c5xd4 4.Pf3xd4 Pg8-f6 5.Pb1-c3 d7-d6 6.Lc1-g5 e7-e6 7.Dd1-d2 Lf8-e7 8.0-0-0 0-0 9.Pd4-b3 Dd8-b6 10.f2-f3 Tf8-d8 11.Lg5-e3 Db6-c7 12.Dd2-f2 d6-d5 Dit leidt tot een geforceerde afwikkeling. Een andere mogelijkheid is 12...Pd7. 13.e4xd5 Pf6xd5 14.Pc3xd5 Td8xd5 15.Td1xd5 e6xd5 Een bekende stelling waarin wit diverse zetten heeft. 16.a3, 16.g4 of de zet die Van der Wiel speelt. 16.Lf1-b5 Pc6-e5! 17.Le3xa7 Het principiële antwoord als wit op voordeel uit is. 17...Pe5-c4 18.La7-c5?! Met 18.Ld4 Txa2 19.Dg3 Dxg3 20.hxg3 had wit een licht plusje kunnen bereiken. 18...Ta8xa2! Wit hoopte op 18...Lxc5 19.Dxc5 Dxc5 20.Pxc5 Txa2 21.Pb3 en zwart staat ongemakkelijk. 19.Lc5xe7 Dc7-f4+! Opnieuw zeer sterk. Na 19...Dxe7 20.Te1 staat wit uitstekend. 20.Kc1-d1 Niet 20.Kb1? Txb2+ 21.Ka1 De5 22.Dd4 Dxe7. 20...Ta2xb2 21.Th1-e1 Tb2-b1+ 22.Kd1-e2 Df4-e5+ 23.Ke2-f1 Pc4-e3+ 24.Kf1-g1

24...Pe3-g4? Na lang nadenken besluit Salov de dame te winnen. Daar staat evenwel voor wit voldoende tegenover. Hij had een aantrekkelijk eindspel kunnen krijgen met 24...Txe1+ 25.Dxe1 Dxe7 maar was bang voor 26.Dc3. Na 26...Lh3! 27.Lf1 Pxf1 heeft zwart goede winstkansen. 25.Te1xb1 De5xh2+ 26.Kg1-f1 Pg4xf2 27.Kf1xf2 Dh2-c7 Dat was de zet waar hij op hoopte. 28.Le7-c5! En dit vangt alle dreigingen op. Na 28...b6 29.Te1! kan zwart niet goed een gaatje voor zijn koning maken vanwege de moordende batterij lopers en zal zich moeten neerleggen bij zetherhaling: 29...Le6 30.Ta1 Lc8 31.Te1. Remise.