RUNGIS (VII)

Rungis is als het Louvre. Eén bezoek is niet genoeg om alles te bekijken. Maar de inkoper die ik vergezel, weet precies waar hij moet zijn. Na de hallen met alle verse waar gaan we daarom in dezelfde sneltreinvaart naar de hal Diversen. Alleen hier zou ik al een dag kunnen rondlopen. Nooit zag ik zoveel azijn, olie, jam, gelei, kruiden, mosterd, ingemaakte groenten en fruit, hammen en worsten bijeen. En natuurlijk al het keukengerei dat men zich kan wensen. Maar het lekkerst van alles roken de kisten en zakken vol gedroogde paddestoelen. Met de magnetron kunt u zelf ook paddestoelen drogen.

Voor circa 100 gram gedroogde paddestoelen:

500 gram boleten of andere wilde paddestoelen, een stukje van de steeltjes afgesneden

Borstel of veeg de paddestoelen schoon en snij ze in plakken. Bekleed een magnetronschaal met een dubbele laag wit keukenpapier en leg de plakken er naast elkaar op. Doe dit in een paar etappes. Zet de schaal 6 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Draai de plakken na 3 minuten om. Het meeste vocht is nu verdampt. Leg ze nu op een met wit keukenpapier bekleed rooster en laat ze drogen (liefst dichtbij de verwarming). Keer ze af en toe om. Afhankelijk van de vochtigheid van de paddestoelen duurt dit één of twee dagen. Doe de paddestoelen wanneer ze kurkdroog en hard zijn over in een potje en sluit dat goed af. Op deze manier zijn ze maandenlang houdbaar.