Raketgeleerden zijn gewilde handelswaar

DNJEPROPETROVSK, 24 JAN. Buitenlandse headhunters stellen pogingen in het werk specialisten te werven uit Dnjepropetrovsk, de "rakettenhoofdstad' van de voormalige Sovjet-Unie, voor werk in het Midden-Oosten en elders.

In het complex worden alle intercontinentale ballistische Sovjet-raketten ontworpen en gebouwd, waaronder de SS-18 en de SS-24. Door de recrutering bestaat het gevaar van de proliferatie van gevoelige wapentechnologie naar landen als Irak en Libië.

Buitenlandse leiders zijn zich daarvan de laatste tijd scherp bewust. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, waarschuwde gisteren op de Duitse radio dat werkloze militaire specialisten uit de voormalige Sovjet-Unie “zwervende technologische huurlingen” zouden kunnen worden, “een gemakkelijke prooi voor de ronselaars van onverantwoordelijke potentaten” met de gevaarlijke ambitie om massavernietigingswapens te maken.

In Dnjepropetrovsk, waar sommige van de krachtigste raketten ter wereld gebouwd worden, zijn beginnende ondernemers echter van mening dat militaire kennis van zaken een van de belangrijkste exportartikelen van de door de depressie getroffen regio kan worden. “Wanneer de regering van Libië mij zou vragen een raketgeleerde te vinden, zou ik graag helpen”, zegt Viatsjeslav Kostjoekovitsj, assistent-directeur van Sistema Reserve, een gezamenlijke Amerikaans-Oekraiense uitgeverij die is gevestigd in deze vieze stad.

Kostjoekovitsj twijfelt er niet aan dat militaire specialisten in het buitenland willen werken wanneer de beloning maar hoog genoeg is. Sistema Reserve heeft al een afnemer. Het afgelopen voorjaar werd het bedrijfje benaderd door de firma International Employment Agency, gevestigd in Liechtenstein, met de vraag om plaatselijke specialisten te werven voor werk in het buitenland, met name in het Midden-Oosten.

Uit correspondentie tussen de twee firma's blijkt dat IEA vooral is geïnteresseerd in medische specialisten, maar in een brief aan Sistema Reserva van 13 mei vorig jaar geeft IEA-vertegenwoordiger Arnold Lanz aan, dat hij ook belang stelt in ingenieurs en computerdeskundigen.

IEA onderstreept dat er “geen limiet is aan het aantal kandidaten dat u kunt werven” en stelt aanvangssalarissen in het vooruitzicht van 30.000 dollar, met secundaire arbeidsvoorwaarden als pensioen, vakanties, gratis vliegtickets en hulp bij het verkrijgen van visa. Kostjoekovitsj zegt dat zijn firma nog geen werknemers in het buitenland heeft geplaatst.

In het in Dnjepropetrovsk gevestigde "Joezjmasj'-complex (Joezjni Masjinostroitelni Zavod; zuidelijke machinebouwfabriek) - de grootste geïntegreerde rakettenfabriek ter wereld die tevens plaats biedt aan een aantal in rakettechnologie gespecialiseerde onderzoeksinstituten - kan men beter raketgeleerden werven dan tandheelkundigen.

Volgens "Joezjmasj'-directeur Leonid Koetsjma werken in het complex tussen de 3.000 en 50.000 mensen met min of meer gevoelige kennis van de toonaangevende rakettechnologie. Volgens hem beschikt echter geen enkele geleerde over voldoende kennis om in zijn eentje vernietigingswapens te maken. Bovendien zouden oud-werknemers gedurende vijf jaar na beëindiging van hun werk in "Joezjmasj' niet naar het buitenland mogen reizen.

Maar hoofdingenieur Joeri Aleksejev geeft toe dat hij bang is. “Als een bedrijf ons hier iets komt aanbieden, wat denk je dat onze ingenieurs dan doen?”

Financial Times